Hyppää sisältöön

Jazzmuusikko Billy Taylor on kuollut

Yhdysvaltalainen jazzpianisti ja säveltäjä Billy Taylor on kuollut 89-vuotiaana. Taylor tuli tunnetuksi myös radion ja television jazzohjelmien vetäjänä sekä musiikin professorina.

Vuonna 1921 syntynyt Taylor aloitti ammattimuusikon uran vuonna 1944. Uransa aikana Taylor esiintyi jazzmaailman tunnetuimpien tähtien, muun muassa Miles Davisin, Charlie Parkerin, Ben Websterin, Billie Holidayn ja Ella Fitzgeraldin kanssa.

Taylor perusti oman yhtyeen Billy Taylor Trion ja sävelsi yli 300 laulua. Hänen kappaleestaan I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free tuli yksi Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen tunnuslauluista.

1950-luvulla Taylorista tuli ensimmäinen musta, joka sai johdettavakseen television studio-orkesterin. Hän isännöi vuosikymmenten varrella jazzohjelmia televisiossa ja radiossa, ja show televisiokanava CBS:llä toi hänelle Emmy-palkinnon vuonna 1983.

Tohtoriksi väitellyt Taylor loi uraa myös musiikin opettajana sekä ruohonjuuritason ohjelmissa että yliopiston seminaareissa ja Massachusetts-Amherstin yliopiston professorina.