1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuoden miljoonas Suomen-viisumi myönnettiin Pietarissa

Suomen ulkomaiden edustustot ovat saaneet tänä vuonna ennätysmäärän viisumihakemuksia Suomeen. Tämän vuoden miljoonas Suomen-viisumi myönnettiin torstaina Pietarissa. Ensi vuodesta alkaen viisumeihin lisätään sormenjäljen sisältävä biotunniste, mikä vaikeuttaa viisumien väärinkäyttöä.

Uuden vuoden lähestyminen on lyhentänyt Pietarissa viisumijonot lähes olemattomiin. Hakemuksia jätetään silti puolentoistatuhannen kappaleen päivävauhtia. Enimmillään hakemuksia tuli 8 000 päivässä.

Ruuhkaa puretaan urakalla, sanoo pääkonsulaatin viisumiosaston päällikkö Tarvo Nieminen.

- Teemme kahdessa vuorossa töitä. Aamulla aloitetaan 6.45 ja lopetetaan 21.45.

Miljoonan viisumin raja rikkoutui torstaina Pietarissa. Pääkonsulaatti kukitti viisumiaan noutamaan saapuneen rouvan Irina Lebedevan, joka suunnittelee matkaa Suomeen.

- Nyt en halua matkustaa, koska siellä on paljon turisteja. Matkustamme helmikuussa - todennäköisesti Forssaan, kertoo rouva Lebedeva.

Hyvästit tuiskussa jonotukselle

Viisumien ennätysmäisen kysynnän taustalla on Venäjän keskiluokan halu lomailla talouskriisin jälkeen. Suomi on tällä hetkellä edullinen matkailumaa ja lähellä.

Pietarissa viisumien kysynnän ennakoidaan jatkuvan vilkkaana myös keväällä, vaikka viisumien jättö siirretään konsulaatista ulkopuolisen yrityksen ylläpitämään viisumikeskukseen. Samalla viisumi kallistuu.

- Enää ei tarvitse jonottaa sateessa tai tuiskussa, vaan 15 minuutin ajassa pystyy hoitamaa koko hakemuksen jättämisen, sanoo konsuli Tarvo Nieminen.

Viisumien hakemusten jätön ulkoistamisella Suomi varautuu myös ensi vuonna alkavaan uudistukseen, jossa viisumeihin lisätään biotunniste - käytännössä hakijan sormenjälki.

- Sehän ei tule suoraan tähän tarraan, vaan se tallentuu Schengen-maiden yhteiseen viisumitietojärjestelmään, Nieminen kertoo.

Rajalle sormenjälkien tarkistus

Jatkossa ensimmäistä biotunnisteella varustettua viisumia hakevan on käytävä henkilökohtaisesti edustustossa, ja tämä moninkertaistaa kävijämäärät.

Ensimmäisenä järjestelmä otetaan käyttöön Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa sijaitsevissa toimipisteissä, ja Venäjällä kolmen vuoden kuluttua.

Sormenjälkiä tarkistetaan jatkossa myös rajalla. EU:ssa on valmisteilla uusi rajarekisteri, johon kirjataan sormea näyttämällä jokainen ulkorajan ylitys.