Hodorkovskille uusi 14 vuoden vankeustuomio

Moskovalainen oikeusistuin on määrännyt entiselle öljymiljardöörille Mihail Hodorkovskille uuden 14 vuoden vankeustuomion. Tuomio tuli petoksesta ja rahanpesusta.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski.
Reuters

Käytännössä tuomio pidentää Hodorkovskin nykyistä tuomiota vain 5,5 vuotta, koska uusi ja meneillään oleva tuomio kuluvat yhtä aikaa. Hodorkovski pysyy vankilassa vuoteen 2017 saakka.

Tuomari totesi, että Hodorkovski ja hänen liikekumppaninsa Platon Lebedev olivat varastaneet lähes 30 miljardin dollarin arvosta öljy-yhtiö Jukosin öljyä ja myyneet sen ulkomaille.

Hodorkovskin puolustus piti syytöstä naurettavana. Puolustuksen mukaan syyttäjä ei ymmärtänyt kansainvälistä öljykauppaa ja siihen liittyviä transitomaksuja. Lisäksi puolustus huomautti, että tuomarin tuomiojulistus oli osittain suoraan kopioitu syyttäjän syytöskirjelmästä ja loppulausunnosta.

Hodorkovski sai vuonna 2003 ensimmäisen tuomionsa veropetoksesta. Hän olisi päässyt vankilasta lokakuussa, juuri Venäjän parlamenttivaalien alla. Uutta tuomiota osattiin odottaa, sillä Venäjän pääministeri Vladimir Putin antoi syksyllä lausunnon, jossa Putin totesi Hodorkovskin olevan varas, jonka paikka oli vankilassa.

Hodorkovskin perheen toiveet lievemmästä tuomiosta nousivat hetkeksi, kun maan presidentti Dmitri Medvedev lupasi kehittää maansa oikeusvaltioperiaatteita ja lieventää talousrikosten tuomioita. Toive mureni kuitenkin, kun tuomari totesi Hodorkovskin käytöksen edellyttävän jatkuvaa eristämistä yhteiskunnasta.

Monet länsimaat ovat esittäneet huolensa Venäjän oikeuslaitoksen tilasta. Kommenteissa vaaditaan, että poliittisen johdon puuttumisen oikeuslaitoksen toimintaan on loputtava.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, AP, AFP, YLE Uutiset