Pankaboardin jätevesiputki hajosi toistamiseen

Kartonkitehdas kamppailee yhä rikkoontuneen jätevesiputken kanssa Lieksan Pankakoskella. Pankaboardin tehtaan jätevesiputki on hajonnut jo toistamiseen tällä viikolla. Putkea on nyt uusittu tien alla kymmenen metrin pituiselta matkalta.

jäteveden käsittely
Pankaboardin tehdas
Pankaboardin tehdas Lieksassa tekee erikoiskartonkeja, joiden markkinat ovat vahvasti Keski-Euroopassa ja muun muassa Englannissa. Ari Haimakainen / Yle

Pankaboardin toimitusjohtaja Lauri Junnila toivoo korjauksen nyt onnistuneen, sillä tehdas on ollut vajaakäytöllä koko viikon putkirikon vuoksi.

Savo-Karjalan Ympäristötutkimus jatkaa näytteiden ottamista tehtaan viereisestä lahdesta ja Lieksanjoesta. Ensimmäisten näytteiden perusteella veden happipitoisuudessa ei näyttäisi tapahtuneen muutoksia. Mahdollisista ravinnepitoisuuksien muutoksista ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Putkirikon aikana jätevedet on ohjattu tehtaan viereiseen lahteen. Vesistöön on päässyt niin sanottua nollakuitua noin 1 500 kiloa vuorokaudessa, arvioi Junnila. Mikäli kuitua on joutunut vesistöön arvioitua enemmän, joudutaan Pankakoskella harkitsemaan lahden ruoppaamista.

Putken hajoamisen aiheutti todennäköisesti pakkanen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala