Tunisiassa hallituksen arvostelu kiihtyy

Pohjoisafrikkalaisessa Tunisiassa tyytymättömyys maan hallitusta kohtaan lisääntyy. Liikehdinnän syynä on laaja työttömyys ja demokraattisten uudistusten viipyminen. Maata lähes neljännesvuosisadan hallinnut presidentti Ben Ali yrittää tyynnyttää kansaa uudistuslupauksilla. Monet epäilevät hallituksen halua todelliseen muutokseen.

Ulkomaat
Presidentti Zine Al-Abidine Ben Al
Tunisian pitkään hallinnut presidentti Zine Al-Abidine Ben Ali.EPA/STR

Pitkään kytenyt tyytymättömyys leimahti avoimeksi väkivallaksi joulun alla keskisessä Sidi Bouzidin maakunnassa. 26-vuotias mies oli henkensä pitimiksi ryhtynyt myymään kärrystä hedelmiä kotikaupunkinsa torilla. Poliisi takavarikoi kärryt ilmoittaen, ettei myynti ilman asiaankuuluvia lupia käy päinsä.

Nuori mies hermostui takavarikosta niin pahoin, että valeli itsensä bensiinillä ja sytytti itsensä tuleen. Hän on yhä kriittisessä tilassa sotilassairaalassa pääkaupungissa Tunisissa.

Välikohtaus laukaisi useita päiviä kestäneen mellakoinnin, jonka aikana 18-vuotias poika sai surmansa poliisien luodeista.

Tunisiaa lähes yksivaltiaan tavoin hallitseva presidentti Ben Ali ilmestyi tiistaina televisioruutuihin yrittäen rauhoittaa kansaa.

Presidentti myöntää ongelmat

Ben Ali myönsi, että Tunisiassa on paljon korjattavaa ja nuorisotyöttömyys on hyvin vakava ongelma. Mellakointi ja poliisien kivittäminen eivät presidentin mielestä kuitenkaan ole oikea tapa ratkaista ongelmia.

Presidentin mukaan oppositiopuolueet ja ulkomainen media ovat kärkkäästi käyttäneet Sidi Bouzidin tapahtumia hyväkseen mustamaalatakseen Tunisiaa.

Presidentti lupasi maakuntaan uusia työpaikkoja täsmentämättä kuitenkaan, miten tämä tapahtuisi.

Tunisia on edelleen vahvasti maatalousvaltainen maa. Ranskalaiset ja italialaiset yritykset ovat perustaneet maahan jonkin verran tekstiiliteollisuutta, mutta Kaukoidän halpamaiden kanssa tunisialaiset eivät kykene kilpailemaan, vaikka maan palkkataso on alhainen.

Oppositio haluaa todellisia muutoksia

Tehdäkseen edes jotain Ben Ali on ryhtynyt järjestelemään hallintoaan uudelleen. Kolme ministeriä on saanut lähteä samoin kuin kaksi maaherraa.

Opposition mielestä muutokset ovat kuitenkin pelkkää kosmetiikkaa. Todellista muutosta odotetaan vasta, kun Ben Ali luopuu vallasta. Siitä ei näy mitään merkkejä, sillä 74-vuotias maanisä valitutti itsensä viime vuonna viidennelle presidenttikaudelle.

Tilanne voi muuttua, jos mellakointi äityy todella pahaksi ja presidentti menettää poliisin ja armeijan elintärkeän tuen.

Lähteet: YLE Uutiset / Jukka Palmen