Uudessavuodessa on taikaa ja romantiikkaa

Uutenavuotena syödään nakkeja, ammutaan raketteja taivaalle ja valetaan tinakengistä rahaa sekä rakkautta. Varsinkin tinanvalannan perinne on vanha. Siitä löytyy kirjoituksia jo 1700-luvulta, jolloin uudenvuoden yö oli erityisen maagista aikaa.

uusivuosi
Kaksi tinahevosenkenkää.
Yle

Esimerkiksi Nuoren tytön päiväkirja -teoksessa, joka nimensä mukaan sisältää suomalaistytön päiväkirjamerkintöjä, kerrotaan tinanvalannasta pyhäinmiestenpäivän aattona. Heinolan museojohtaja Kari-Paavo Kokin mukaan kyseinen päivä lienee ollut tinan alkuperäinen valamisajankohta.

- Sulan tinan muodostamia möhkäleitä yritettiin sitten tulkita vaihtelevalla menestyksellä. Jos tulkinta oli vaikeaa, saatettiin kynttilän valolla heijastaa tinamöykystä varjokuvia seinälle. Niistä ennustettiin tulevan vuoden tapahtumia, Kokki kertoo.

Hänestä on mielenkiintoista, että tapa on säilynyt nykypolville saakka.

Odotettu ja pelätty ajankohta

Monessa luonnonuskonnossa vuodenvaihteen kaltaiset siirtymävaiheet olivat tärkeitä ja vaarallisiakin hetkiä, joihin liittyi erilaisia uhkia, joilta yritettiin suojautua.

- Yksi uudenvuodenuskomus oli, että jos vuoden vaihtumisen jälkeen ensimmäinen ovesta sisään astuva henkilö oli mies, vuodesta tulisi hyvä. Jos tulija oli nainen, oli edessä huono vuosi, naurahtaa Kokki.

Vuodenvaihteessa koitettiin myös selvittää tulevan puolison henkilöllisyyttä konstilla jos toisella.

- Kustaa Vilkuna on kirjoittanut tavasta, jossa pimeään huoneeseen asetettiin kaksi peiliä vastakkain ja niiden väliin kynttilä. Neito yritti etsiä loputtomasta heijastuksien sarjasta tulevaa sulhastaan. On helppo uskoa, että välillä mielikuvituksen voimalla saattoi heijastuksista löytyä vaikka mitä.

Lähteet: YLE Lahti