Vuokatinrinteillä suunnitellaan isoa laajennusta

Ensi kesänä aloitetaan kansainväliset mitat täyttävän uuden Super Pipen rakentaminen lumilautailijoille. Suunnitelmissa on myös rinnemäärän kasvattaminen muilla välineillä laskeville sekä hissien uusiminen.

lumilaudat
Laskettelijoita Vuokatissa.
Kainuussa ja Vuokatissa riittää talvimatkailijoita, mutta matkailun kasvattamisen haaste on ympärivuotinen.YLE / Hanne Kinnunen

Lumilautailijoiden olosuhteet ovat ohjelmassa ensimmäisenä sen takia, että Vuokatti on saavuttanut vuosien aikana vahvan aseman lumilautailijoiden harjoittelupaikkana, sanoo Vuokatinrinteiden toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen.

- Jos jossain aiotaan ja voidaan olla ykkönen Suomessa, niin sitten tässä. Lumilautatunneli oli iso satsaus yli kymmenen vuotta sitten, ja sen ansiosta Vuokatissa on koulun penkillä noin 40 lumilautailijaa.

Aluksi lumilautailijoille oli opinahjona liikuntalukio. Nyt oppia on tarjolla IB-lukiossa ja ammattioppilaitoksella. Yhteistyö on vahvaa Lumilautaliiton, Vuokatin urheiluopiston ja myös Urheiluakatemian kanssa.

- Kyllä kilpailussa pysyminen vaatii myös investointia. Meidän nykyinen Super Pipe on nykymitoitukseltaan käynyt liian pieneksi, pitää vähän räjäytellä, kaivaa ja rakentaa, jotta saadaan tarvittavat pari metriä hyllyille korotusta. Myös Street kaipaa parannusta ja laajennusta.

Lumilautailijoiden olosuhteiden parantamisessa on taustalla myös kansainvälisyys.

- Näillä laajennuksilla Vuokattiin voidaan saada lisää kotimaista kilpailutoimintaa. Mitat mahdollistavat myös isompien kansainvälisten kilpailujen järjestämisen.

Myös muille on tulossa lisää rinteitä

Vuokatinrinteiden laajennus aloitetaan lumilautailijoiden olosuhteilla, kahden tai kolmen vuoden päästä muillakin tavoin laskeville on luvassa parannuksia.

- Me tarvitsemme jatkossa lisää rinteitä, ja nykykaava antaa niiden rakentamiseen jo nyt mahdollisuuden. Lisäksi hisseihin tehdään uudistusta, mikä tarkoittaa muun muassa nopeampien hissien asentamista.

Näiden lisäksi myös muihin palveluihin on tulossa uudistusta.

- Jotta pysymme kilpailussa mukana, uudistuksia pitää tehdä oheis- ja ravintolapalveluissa.

Kehittäminen kulkee rintamassa

Suutarisen mukaan Vuokatinrinteiden laajennussuunnitelmien rinnalla kulkee koko alueen kehittäminen.

- Oheispalveluiden ohella myös majoituskapasiteetin on pysyttävä menossa mukana. Suunnitelmien mukaan vuonna 2015 Vuokatissa on yli 10 000 vuodepaikkaa.

Suunnitelmien ei pidä jäädä pelkästään jo olemassaolevien paikkojen uudistamiseen vaan täysin uutta tarvitaan.

- Kyllä jotkut ovat sitä mieltä, että majoitustiloja on jo riittävästi. Minun mielestäni uutta pitää kuitenkin tehdä. Tosiasia kuitenkin on, että majoituspaikkojen vanhempi pää ei ikuisesti kelpaa matkailijoille.

Lähteet: YLE Kainuu / Jarmo Nuotio