Tinan tilalle sokeria

Mitä, jos tänä yönä ennustaisi uutta vuotta tinan sijaan sokerista? Radio Keski-Suomi testasi vinkkiä uudenvuodenaaton aamulähetyksessä.

sokerit
Sammakko vai valas? Tuoko ensi vuosi tullessaan rahaa, matkan tai lihomista?
Sammakko vai valas? Tuoko ensi vuosi tullessaan rahaa, matkan tai lihomista?YLE Keski-Suomi

Tinasta ennustaminen on monelle uuden vuoden perinne, jota ei voi jättää väliin. Ennustuksen jälkeen tina muuttuu kuitenkin ongelmajätteeksi. Nimestään huolimatta tinat sisältävät lyijyä, joka on ympäristölle haitallinen raskasmetalli. Jätehuoltoyhtiö Jätekukko on ehdottanut sokeria uudeksi ekologiseksi ennustusvälineeksi.

Kunnolla sulanut sokeri toimii kuin tina

Sokerin "valaminen" onnistuu samalla tavalla kuin perinteisen tinan. Sokeri sulatetaan ja sula massa keikautetaan kylmään veteen tinan tavoin. Sokerista löytää yhtä upeita muotoja kuin tinasta, Jätekukosta luvataan. Sulatukseen suositellaan hienoa sokeria. Radio Keski-Suomen aamutiimi teki testin palasokerilla ja sekin toimi mainiosti.

Ensimmäisessä testissä hieman jämähtänyt sokeri muodosti kylmässä vedessä vain epämääräisiä tikkuja.Tässä vaiheessa usko sokerin mahdollisuuksiin tinan korvikkeena laski, mutta sokeri päätettiin vielä sulattaa oikein juoksevaksi. Tämä olikin avain onnistumiseen, sokeri jämähti kylmässä vedessä tinamaiseen muotoon.

Valaan näköinen möhkäle - matka merelle vai lihomista?

Sokerin valamisen lopputuloksena syntyi valasta ja sammakkoa muistuttava möhkäle, jolla oli pitkä kapea pyrstö. Oliossa oli myös tinamaiseen tapaan karheata pintaa. Maallikkoennusteen mukaan tämä sokeritina tietää valajalleen ensi vuodeksi rahan lisäksi matkaa tai painonnousua.

Testin perusteella Radio Keski-Suomi suosittelee sokerin käyttöä tinan sijaan. Sokeri toimii aivan kuin tina, mutta lopputuotoksia ei tarvitse ensi vuoden puolella kiikuttaa ongelmajätekeräykseen. Hävittäminen onnistuu vaikka aamukahvipöydässä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi