1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viisumit

Viisumihakemuksia ennätysmäärä

Suomen konsulaatti Murmanskissa on vastaanottanut tänä vuonna ennätysmäärän viisumihakemuksia. Hakemuksia tehtiin lähes 28 500, kun vuosi sitten määrä oli hieman vajaat 20 000. Joulukuussa konsulaattiin tuli monena päivänä yli 500 hakemusta.

Kuva: Yle

Konsuli Martti Ruokokoski sanoo, että tänä vuonna suurin osa viisuminhakijoista on ollut ensikertalaisia.

- Yhä enemmän viisumia haettiin Murmanskin kaupungin ulkopuolelta eli muualta Kuolan niemimaalta.

Murmanskin toimipiste käsittelee myös Arkangelin alueen asukkailta ja Komin tasavallan asukkailta tulevia viisumihakemuksia.

- Jos kasvu jatkuu tällaisena, pitää Suomen konsulaattiin Murmanskissa palkata yksi viisumivirkailija lisää. Nyt meillä työskentelee neljä viisumivirkailijaa. Kesäapulaisiksi ja jouluruuhkaa purkamaan palkataan normaalistikin lisähenkilökuntaa, Ruokokoski kertoo.

Suurin osa venäläisistä saa Schengen-viisumin vuodeksi ja ensikertalaisille myönnetään puolen vuoden viisumi. Yleensä viisumipäätökset ovat myönteisiä, sillä kieltoprosentti Murmanskin toimipisteessä on alle yksi.

Venäläisten lisääntyvä kiinnostus Suomen matkailuun näkyy myös muissa Suomen konsulaateissa. Pietarin pääkonsulaatissa myönnettiin vuoden lopulla miljoonas viisumi Suomeen.

Suomen Murmanskin konsulaatin mukaan 95 prosenttia kaikista Suomen viisumeista myönnetään venäläisille.