Alaikäisten valvonta ontuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan rahapelejä voi pelata lähes rauhassa, vaikka onkin alaikäinen. Alkoholia alaikäinen saa joka toinen kerta.

alkoholijuomat

Rahapeliautomaattien käyttöä ja alkoholin ostoa valvotaan puutteellisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti viime vuoden lopussa rahapeliautomaattien, alkoholin ja tupakan ikärajavalvonnan tehokkuutta Kotkassa ja Hämeenlinnassa. Tutkimusta tehtiin ikäistään nuoremman näköisten täysi-ikäisten valeostajien avulla.

Pelaaminen kiellettiin vain noin neljässä prosentissa kaikista koetilanteista. Tutkimuksessa mukana ollut hankekoordinaattori Anne Heikkilä uskoo, että heikko tulos johtuu uuden ikärajan nuoresta iästä. Raha-automaattien alaikäraja nostettiin viime vuonna 15:stä 18:aan vuoteen.

- Ilmeisesti siitä syystä valvontaa ei ole vielä saatu kunnolla toimimaan, Heikkilä sanoo. Hänen mielestään tehokas valvonta on erittäin tärkeää.

- Viimeisten kymmenien vuosien aikana pelien pelaaminen on lisääntynyt huimasti. Tavallaan rahankäyttö on jotenkin hämärtynyt. Peliin addiktoituu ja rahapeliin saattaa menettää hyvinkin suuria summia, Heikkilä kertoo.

Samassa tutkimuksessa vain joka toiselta kysyttiin paperit, kun ostoslistalla oli alkoholia. Alko saa tutkimuksessa puhtaat paperit, mutta ruokakaupoissa valvonta on heikompaa. Heikkilä on kuitenkin sitä mieltä, että valvonta on parantunut myös kaupan kassalla.

- Kontrolli on lisääntynyt. Muistan omasta nuoruudestani, että varsinkin Alkoista käytiin alaikäisenä hakemassa. Tyytyväisyyteen ei kuitenkaan ole vielä varaa.

- Jos alle 18-vuotiaalle ei saisi myydä alkoholia, mistä johtuu, että kaupungilla on niin paljon alaikäisiä. Nuoret kertovat, että he itse ostavat ja vanhemmat ja kaverit ostavat, Heikkilä pohtii.

Moni nuori vahvistaa Heikkilän sanat: alkoholia ja tupakkaa saa suhteellisen helposti, lähinnä täysi-ikäisten kavereiden avulla. Usea nuori kuitenkin kertoo, että paperit tarkastetaan usein, eikä alaikäisenä ostaminen ole helppoa.

- Se on aika vaikeata, jos ei näytä vanhemmalta, 16-vuotias Riika Mattila kertoo kaveripiirinsä kokemuksista. Hän ei ole itse kokeillut alkoholin tai tupakan ostamista.

19-vuotias Gerli Aus muistelee, että kiellettyjä tuotteita sai suhteellisen helposti myös muutama vuosi sitten.

- Kyllä minultakin aina kysytään paperit, mutta täysi-ikäiset kaverit hakevat. Valvonnan pitäisi olla tiukempaa, mutta en osaa sanoa, miten sitä voisi tiukentaa, Aus sanoo.

- Mun mielestä pitäisi pitää siitä kiinni siitä, että jos raja on 18 vuotta, nuoremmille ei myydä. Käyttö on kyllä sitten jo vaikea valvoa, 17-vuotias Stiina Manninen miettii.

Anne Heikkilä toivoo, että valvontaa saataisiin tehostettua vanhempien, kauppiaiden ja nuorisotyöntekijöiden yhteispelillä. Hän peräänkuuluttaa vastuullisuutta etenkin vanhemmilta.

Stiina Manninen on osittain samaa mieltä, mutta ei usko pelkästään kieltojen voimaan.

- Ehkä se osittain lähtee kotoa, mutta jos kotona kaikki kielletään, sittenhän nuoret vasta haluavatkin lähteä.

Lähteet: Yle Kymenlaakso / Jaakko Mäntymaa