1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Holmlund: Rikoksia tehneiden oleskeluluvat tiukemmiksi

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) ehdottaa tiukennuksia rikoksiin syyllistyneiden oleskelulupiin. Holmlund sanoo YLE Uutisten haastattelussa, että oleskeluluvan ei pitäisi jatkua automaattisesti kansalaisuushakemuksen hylkäämisen jälkeen.

Sisäministeri Anne Holmlund Kuva: YLE

- Kun kansalaisuushakemus hylätään rikollisen taustan takia, pitäisi samalla arvioida, onko myöskään edellytyksiä pysyvään oleskelulupaan, Holmlund sanoo.

Holmlund toivoo myös, että maahanmuuttajien rikoksiin puututtaisiin nykyistä hanakammin heti alkuvaiheessa.

- Mitä nopeammin pystymme puuttumaan rikoskierteeseen ja mahdollisesti karkottamaan henkilön, sitä paremmin pystymme torjumaan tämäntapaista tilannetta, Holmlund arvioi.

Sellon Prisma-tavaratalon ampujaksi epäilty Ibrahim Shkupolli oli hakenut Suomen kansalaisuutta, mutta hakemus oli evätty Suomessa tehtyjen rikosten takia. Hänen oleskelulupaansa ei kuitenkaan puututtu, koska hylätty kansalaisuushakemus ei yleensä vaikuta mitenkään maassa oleskelun jatkumiseen.

Suomessa on viimeksi kuluneina vuosina hylätty vuosittain 300 - 400 kansalaisuushakemusta. Keskeisimmät syyt hylkäämisiin ovat juuri rikollisuus ja myös kielitaidon puute. Suomesta karkotettiin vuonna 2008 yhteensä 75 henkilöä.