Kaupat päivittävät turvallisuusohjeitaan

Kauppaliikkeet päivittävät turvallisuusohjeitaan Espoon viimeviikkoisen ampumatapauksen vuoksi. Esimerkiksi S-ryhmä aikoo tarkentaa turvallisuusohjeitaan ja tutkia, tarvitaanko kauppoihin uudenlaisia turvajärjestelmiä.

Kajaanin Prisma suruliputti maanantaina. Kuva: YLE / Ville Kinnunen

Mitään suuria muutoksia turvatoimiin ei kuitenkaan ole luvassa, sanoo Osuuskauppa Maakunnan toimitusjohtaja, kauppaneuvos Esko Hakala.

- Meillä on turvallisuusuunnitelmat kaikille yksiköillemme, ja niissä lähdetään siitä, että henkilökunnan ja asiakkaiden henki ja terveys on turvattu. Mitään radikaaleja muutoksia niihin tuskin on tulossa, mutta keskustelua syntyy varmasti eikä pelkästään S-ryhmässä vaan koko vähittäiskaupassa. Varmaankin uudenlaisia järjestelmiä tullaan kehittämään, mutta sanoisin, että tällä hetkellä joka tapauksessa kauppaliikkeet ovat yhtä turvallisia kuin kaikki muutkin julkiset rakennukset.

Hakala ei ole valmis menemään äärimmäisiin turvatoimiin kuten metallinpaljastimiin.

- Tällaisten metallinpaljastimien laittaminen kaikkien kauppojen oville on aikalailla kansalaisia kahlitsevaa toimintaa, jota en toivoisi ihan heti näkeväni.

S-ryhmän kaupat hiljenivät maanantaina kello 12 muistamaan viime torstaina Espoon Sellossa ammuttuja Prisman työntekijöitä. Tapaus herätti myös Kajaanin Kodin Terrassa työskentelevän Pirjo Lappalaisen miettimään turvallisuusasioita.

- Heti kun kuulin siitä asiasta, tuli mieleen, että sellainen voisi tapahtua oikeastaan ihan missä Prismassa vaan. En usko että tapausta olisi voinut kaupassa estää, vaikka kaikki vartijatkin olisivat tienneet.

15 vuotta alalla ollut Lappalainen haluaisi kauppoihin lisää vartijoita ja nimenomaan vartiointitehtäviin, sillä vartijat lisäävät turvallisuuden tunnetta.

- Vartijoille kuuluu paljon muutakin työtä kuin vartioiminen, ja varmasti siinäkin asiassa olisi parantamista.