1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keksinnöt

Vesilahden 15-vuotias Pelle Peloton

Vedettävä lumiaura, siipirataskäyttöinen kellukelautta ja poljettava raskaan taakan kuormauslaite ovat vain muutamia esimerkkejä Ville Nurmisen keksinnöistä. Viisitoistavuotiaalla on jo valmiita suunnitelmia yrittäjäurasta.

keksinnöt
YLE Tampere

Vesilahtelaisen keksijän Ville Nurmisen verstashallissa syntyy hitsauslaitteiston ja muiden työkoneiden avulla mitä erikoisempia keksintöjä. Esimerkiksi roadrunner saattaa aiheuttaa ihmetystä liikenteessä, poljettava kilpa-auton kokoinen täysin liikennekelpoinen ajopeli perävaunuineen ja jarruvaloineen on Nurmisen käsialaa.

- Legoista kaikki aikanaan alkoi ja siitä se sitten eteni isompiin ja mutkikkaampiin rakennelmiin ja ratkaisuihin, Nurminen kertoo.

Nykyään Ville Nurminen tekee ensin tarkat suunnitelmat ruutupaperille ja sitten haalii tarpeistoa.

- Osat hankin joko maatilan nurkista, kaupasta tai tilaan netistä. Soveltamalla syntyy, Nurminen kertoo.

Vesilahden Ylämäellä perheen maatilalla sijaitseva lämmitetty ja kookas verstashalli mahdollistaa sen, että Ville voi valmistaa keksintöjään läpi vuoden ja usein jopa yötä myöten hitsaten. Silti aikaa jää myös urheilulle, ystäville, mönkijälle sekä maatilan varsinaisille töille.

Yli yhdeksikön keskiarvo kertoo puolestaan sen, että koulukin sujuu siinä ohessa. Kaiken lisäksi Villellä on lisäksi työmaanaan myös koulunsa oppilaskunnan puheenjohtajan hommat.

Kädentaitojen ja teknisen suunnittelun moniosaajalla Ville Nurmisella on myös selkeät tulevaisuudensuunnitelmat valmiina. Koulunkäyntiä toki jatketaan, mutta ohelle Ville kaavailee omaa yritystoimintaa. Maatalouden kone- ja energiantuotantoratkaisujen keksiminen, suunnittelu ja valmistus kiinnostaa.

- Mutta ei tässä nyt tohdi kaikkea sentään vielä tarkemmin kertoilla, kun kerran keksinnöistä on kyse, summaa Ville Nurminen.

Lähteet: YLE Tampere / Seppo Lehtonen & Mari Vesanummi

Lue seuraavaksi