Hardwickin esikoiselokuva jää esikuvistaan

Ohjaaja Neil Hardwick on saanut valmiiksi elokuvansa Jos rakastat. Ohjaajan esikuvia ovat olleet brittiläisen musikaalin menestystarinat. Hardwickin esikoiselokuva herättää ristiriitaisia tunteita.

kulttuuri

Kotimaiseen elokuvaan on ilmestynyt outolintu. Se on Neil Hardwickin ohjaama Jos rakastat, ensimmäinen elokuvamusikaali miesmuistiin. Vanhaan Topeliuksen satuun löyhästi perustuva tarina on myös Hardwickin esikoiselokuva.

- Se kannatti ohjata, ei itse sadun vuoksi, vaan siksi, että siinä on musiikkia. Ja siinä voi yhdistää painavaa ja kevyttä, mitä olen tehnyt koko urani ajan, Hardwick kertoo.

Kotimaisia musiikkielokuvia on tehty viime sodasta lähtien. Niitä on ehditty myös jäljitellä, kuten Juha Tapanisen nostalgisessa Iskelmäprinssi-elokuvassa vuodelta 1991.

Jos rakastat yrittää kaivautua edeltäjiään syvemmälle musikaaliperinteeseen. Elokuvan käsikirjoittaja, Katja Kallio, haki ohjaajan seurassa oppia Lontoosta.

- Näimme monia musikaaleja, joista esimerkiksi Billy Elliot oli käänteentekevä kokemus minulle. Silloin tajusin, että musikaali on sellainen kerronnan muoto, jolla voi kertoa ihan mitä tahansa.

Neil Hardwickin esikoispitkä on ristiriitainen musiikkielokuva. Sen tarina on lapsellinen ja kappaleet pääosin puhki kuluneita, mutta ohjaajan mukaan elokuvan hapuilevat tanssinumerotkin on tehty tilauksesta.

- Sekin liittyy idoliini eli Dennis Potteriin, joka teki Laulavan salapoliisin ja Pennejä taivaasta. Jos rakastat -elokuvan tanssinumerot on hieman kömpelöitä ja aliharjoiteltuja, mikä tekee niistä tavattoman viehättäviä.

Jos rakastat on saanut poikkeuksellisen paljon julkisuutta ennakkoon, muun muassa siksi, että Neil Hardwick herättää kiinnostusta.

Lähteet: YLE Uutiset / Jonni Aromaa