1. yle.fi
  2. Uutiset

Vartijoiden rooli on kasvanut

Vartijakortin haltijoiden määrä on 2000-luvulla lähes nelinkertaistunut ja samalla alan työtehtävät ovat monipuolistuneet.

Kotimaan uutiset
Vartija sairaalan käytävällä. Kuva: Tiina Karjalainen.
Tiina Karjalainen

Helsingin Rautatieaseman maanantaisessa onnettomuudessa vartijoiden ripeä toiminta säästi ihmishenkiä, kun laiturialueelta saatiin ihmiset evakuoitua noin minuutin varoitusajalla.

Yksi julkisuudessa sankareiksi nimetyistä vartijoista haluaa kuitenkin oman toimintansa sijaan korostaa sitä, kuinka esimerkillisesti ihmiset noudattivat ohjeita ja poistuivat paikalta.

- Todella positiivisesti ja hienosti ihmiset väistyivät heti kun heitä ohjattin, eikä kertaakaan tarvinnut vastaan väittää, vartiointiliike Otso Palvelu Oy:n leivissä järjestystä ylläpitävä Aleksi kertaa tapahtumia.

Omaa rooliaan hän ei halua korostaa.

Vartijoiden rooli on kuitenkin kasvanut monissa julkisissa tiloissa ja yrityksissä, kun yhä monin paikoin esimerkiksi aulavahtimestarin tai vastaanottovirkailijan työtehtävät on ulkoisettu yksityiselle vartiointiliikkeelle. Samalla vartijoiden määrä on luonnollisesti kasvanut.

- Vartijakortillisia ihmisiä, eli ihmisiä, joilla on oikeus tehdä vartijan töitä oli vuosituhannen vaihteessa noin 3 000 - 3 500. Siitä se on lähes nelinkertaistunut, eli vartijakortti on nyt 12 000:lla, ja näistä aktiivisesti töitä tekee ainakin 10 000, arvioi aikuiskoulutukseen erikoistuneen Amiedun koulutuspäällikkö Timo Hakkarainen.

Hakkaraisen mukaan alan töissä painottuu yhä enemmän asiakaspalvelu kovan turvallisuuden lisäksi, ja tämä näkyy myös koulutuksessa ja siinä, että alalle hakeutuu myös paljon naisia.

- Meidän opiskelijoista ainakin 30 prosenttia on naisia, eli tämä stereotypia on sinänsä ihan väärä, että pitäisi olla jääkaappipakastimen kokoinen ja hiukset ajeltu pois, että voi olla vartija, Hakkarainen toteaa.

Myös vartijoiden vaatimustaso on noussut.

- Enää ei ole sellaista fikkari kädessä pimeässä teollisuushallissa haahuilevaa vanhempaa vartijaa. Vaaditaan moniosaamista, pitää hallita kiinteistötekniikkaa, pitää tuntea turvatekniikkaa aika vahvastikin ja alalla halutaan hyvän yleissivistyksen omaavia ihmisiä, sanoo Otso Palvelun projektipäällikkö Jari Stolt.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Tiittula

Lue seuraavaksi