1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finlayson

Kuusvooninkinen ja TR-mikä? Finlaysonin alueen historia vihdoin yksiin kansiin

Tampereen Finlaysonin alueen teollisuushistoria on koottu yksiin kansiin. Finlaysonin puuvillatehtaan perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 190 vuotta ja opaskirja on julkistettu juhlavuoden kunniaksi.

Kuusvooninkinen eli TR1. Ensimmäinen tehtaaksi rakennettu rakennus Suomessa. Rakennettu 1837. Kuva: YLE / Petri Aaltonen

Kirja esittelee vanhat tehdasrakennukset ja niiden historiaa sekä nykypäivää. Mukana on kertomuksia Finlaysonin tehdasalueen vaiheista ja ihmisistä. Opaskirjaa on toivottu pitkään, kertoo kirjan kirjoittaja, Työväenmuseo Werstaan tutkija Ulla Rohunen.

- Tähän kirjaan on otettu mukaan kaikki ne teollisuustoiminnan aikaiset rakennukset, jotka ovat jäljellä ja jotka on numeroitu tällä TR-numerolla.

Lisäksi kirjassa on joitakin Finlaysonin historiaan liittyviä kohteita, jotka ovat kävelymatkan päässä Finlaysonilta. Näitä ovat esimerkiksi Finlaysonin palatsi ja kirkko sekä Pikkupalatsi.

- Ehkä kaukaisin on Amurinlinnan työläiskortteli, joka on hyvä esimerkki tälläisesta tehtaan sosiaalisesta toiminnasta, sanoo tutkija Ulla Rohunen.