Pähkinäallergia ei parane myöhemmälläkään iällä

Pähkinäallergiaa sairastava saa olla tarkkana, sillä yliherkkyys on ja pysyy. Pähkinää myös löytyy monista ruoista. Allergikon uhkana ovat vakavat reaktiot, jos elimistö joutuu vähäiseenkin kosketukseen pähkinän kanssa. Allergikolla pitäisi aina olla lääke mukanaan.

terveys
Pähkinöitä kulhossa.
YLE24 / Meri Herttua

Pähkinäallergia on kantajalleen hankala asia. Monista muista allergioista saattaa iän myötä parantua, mutta kerran todettu pähkinäallergia on ja pysyy.

- Asiaa pahentaa se, että pähkinälle allergisen on oltava tarkkana sen suhteen, mitä suuhunsa pistää. Pähkinää löytyy hämmästyttävän monesta ruoasta, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Pähkinää löytyy muun muassa makeisista, leivistä, jäätelöstä ja pestosta, jossa käytetään pinjapähkinää mausteena.

- Sen lisäksi, että erilaisia pähkinöitä löytyy monista ruoista, täytyy allergikon varoa myös esimerkiksi mantelia. Lisäksi kannattaa muistaa, että sellaiset pähkinöiksi kutsutut ruoka-aineet, kuin muskottipähkinä ja kookospähkinä, eivät aiheuta reaktioita. Muskotti on mauste, ja kookoksesta käytetään yleensä vain maito, valistaa Vuorenmaa.

Monet sellaisetkin ruoat, jotka eivät sisällä pähkinöitä, ovat mustalla listalla. Pähkinöistä varoitetaan, jos ruoka on esimerkiksi valmistettu sellaisilla välineillä tai tiloissa, joissa käsitellään pähkinöitä.

Vaarana vakavat oireet

Pähkinälle allerginen saattaa pähkinää nautittuaan saada vakavia oireita, joista pahin on nielun turpoaminen umpeen.

- Tällaisten tapausten varalle pitäisi vakavia oireita saaneen kantaa aina mukanaan epipen-adrenaliinikynää, jolla voi pistää itseään oireiden tullessa, muistuttaa Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Pähkinäallergia ei ole synnynnäinen sairaus. Se todetaan yleensä silloin, kun oireet iskevät ensimmäisen kerran, Vuorenmaa kertoo.

- Oireita esiintyy yleensä ensimmäisen kerran kaksivuotiailla tai vanhemmilla lapsilla. Jos on epäillään, että juuri pähkinä on oireiden syynä, on syytä hakeutua allergiatesteihin.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski