1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huono pannu kuumentaa lähinnä tunteita

Paistinpannun käyttöikä ei useinkaan vastaa siitä maksettavaa hintaa, sillä paraskaan teflon-pannu ei kestä loputtomiin. Laita omat vinkkisi miten paistinpannun saa pidettyä kunnossa.

Paistinpannujen käyttöikä ei aina käy yksiin hinnan kanssa. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Hyvä paistinpannu on jokaisen keittiön tärkeimpiä ruoanlaittovälineitä. Kalliimmista pannuista kuluttaja saa pulittaa pitkälti yli sata euroa. Silti esimerkiksi teflon-pinnoitteisen pannun käyttöikä voi olla käytöstä riippuen hyvinkin lyhyt.

Imatralaisen ravintola Buttenhoffin omistaja Kiril Georgiev muistuttaa, että pannu kannattaa valita käytön mukaan.

- Me käytämme sekä teflon- että valurautapannuja. Valuraudalla valmistamme esimerkiksi letut, blinit ja kastikkeet. Teflonpinnalla paistamme esimerkiksi kasvikset. Georgiev kertoo.

Buttenhoffin keittiössäkään ei ole löydetty ihmekikkaa teflonpannun pitkäaikaistamiseen.

- Meillä teflonpannu kestää runsaasta käytöstä johtuen keskimäärin pari kuukautta. Varsinaista keinoa pannun käyttöiän pidentämiseksi meilläkään ei ole, Georgiev kertoo.

Tyhjäkäyttöä vältettävä

Teflonpannua käytettäessä on syytä välttää rautaisia kauhoja ja lusikoita, sillä pannun pintaa ei saa naarmuttaa. Pannua ei myöskään saisi kuumentaa tyhjänä. Vesitilkkakin riittää kuumennusvaiheessa.

Kiril Georgiev rohkaisee hankkimaan myös eri kokoisia pannuja.

- Pientä määrää ruokaa ei välttämättä kannata valmistaa suurimmalla pannulla, koska tällöin iso osa pannusta kuumenee helposti tyhjänä. Pienelle ruokamäärälle pieni pannu ja toisinpäin, Georgiev muistuttaa.

Naarmuuntuneita astioita syytä välttää

Naarmuuntuneita astioita ei ole syytä käyttää, sillä niistä voi irrota kappaleita, jotka kulkeutuvat ruuansulatukseen.

- Pinnoitteen alla saattaa olla materiaalia, joka reagoi elintarvikkeen kanssa. Naarmuuntunutta astiaa on vaikea pitää puhtaana, mikä aiheuttaa myös hygieniariskin, toteaa ylitarkastaja Pirkko Kostamo Evirasta.