Syövällä ja ydinvoimalan läheisyydellä ei yhteyttä

Syövän esiintymisellä ei Suomessa näyttäisi olevan yhteyttä siihen, kuinka lähellä ydinvoimalaa asuu. Säteilyturvakeskus selvitti asiaa tähän mennessä kattavimmassa suomalaistutkimuksessa.

ydinenergia
Olkiluodon ydinvoimalatyömaa.
Olkiluodon ydinvoimalatyömaa.YLE

Tutkimuksessa selvitettiin leukemian ja muiden syöpien ilmenemistä ydinvoimaloiden ympäristössä.

Loviisan ydinvoimalan ympäristöstä mukana olivat Loviisa, Ruotsinpyhtää, Pernaja ja Pyhtää, sekä Olkiluodon voimalan läheltä Eurajoki, Luvia ja Rauma.

Osallistujakuntien raja kulkee alle 15 kilometrin päässä ydinvoimalasta. Kunnissa asuu 50 000 aikuista ja 1 000 lasta.

Suomen ydinvoimaloiden 30-vuotisen toiminnan aikana niiden ympäristössä oli havaittu 16 lasten leukemiatapausta. Maan keskiarvoon nähden alueen odotettu tapausmäärä on 15,9.

Tämän perusteella lasten leukemia- ja syöpäriski ei ole kohonnut ydinvoimalan ympärillä. Sama tulos koskee Stukin mukaan nuorten ja aikuisten syöpäriskiä.

Aiempaa kattavampi tutkimus

Muissa maissa joidenkin ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitosten lähellä on havaittu odotettua enemmän lasten leukemiaa. Kuitenkaan useimmat ydinvoimaloita koskevat tutkimukset eivät ole osoittaneet suurentunutta riskiä.

Nyt tehty suomalaistutkimus on aikaisempia kattavampi. Siinä on verrattu sairastuneiden ja muiden lasten koko asumishistoriaa.

Aiemmissa tutkimuksissa on otettu huomioon vain, millä etäisyydellä ydinvoimalasta henkilö asui sairauden toteamisajankohtana.

Lähteet: YLE Uutiset