Maailmankuulu sopraano Lapin kamariorkesterin aloituksessa

Huippusolisti vierailee Lapin kamariorkesterin kevätkauden aloituksessa. Lapin kamariorkesterin kevätkauden avauksessa esiintyy solistina maailmankuulu kanadalainen sopraanotähti Barbara Hannigan. Konsertti on ensi torstaina Rovaniemen kirkossa ja seuraavana päivänä Kemin kirkossa.

kulttuuri
Lapin kamariorkesteri harjoittelemassa kevätkauden ensimmäiseen konserttiin.YLE/Raimo Torikka

Barbara Hannigan esittää konsertissa Giovanni Pergolesin barokkiteoksen sekä Benjamin Brittenin teoksen Les Illuminations. Hannigan on esittänyt Brittenin teoksen vuoden 2009 aikana muun muassa Torontossa Toronton sinfoniaorkesterin ja Berliinissä Saksan sinfoniaorkesterin kanssa.

Lapin kamariorkesterin taiteellisen johtajan John Storgårdsin mukaan myös koko kamariorkesterin loppukevät jatkuu korkeatasoisena ja haasteellisena niin soittajille kuin kuulijoillekin.

Orkesterin vieraina nähdään muun muassa venäläispianisti Lisa Smirnova ja kapellimestarit Juha Kangas sekä Nicholas Daniel.

Huippuoboisti, kapellimestari Nicholas Danielin vierailukonsertit esitetään helmikuussa Rovaniemellä, Ivalossa sekä Sodankylässä. Kangas puolestaan nähdään ja kuullaan toukokuussa Rovaniemellä.

Huhtikuussa Lapin kamariorkesteri esiintyy Lapin yliopiston harjoittelukoulun salissa Unicef-konsertissa jonka johtaa nuori lahjakkuus Santtu Rouvali.

Muissa kevään kamarisinfoniakonserteissa Lapin kamariorkesteri soittaa johtajansa John Storgårdinn johdolla. Konserteissa esiintyvät solisteina muun muassa pianotaiteilija Lisa Smirnova sekä huilisti Heli Haapala.

Lapin kamariorkesteri esiintyy myös entiseen tapaan lukuisissa koululais- ja kyläkonserteissa eri puolella Lappia.

Kamariorkesteri kasvaa

Taiteellinen johtaja John Storgårds on jo vuosia tavoitellut Lapin kamariorkesteriin lisää soittajia. Storgårdsin tavoitteena on kaikkiaan 21 soittajaa.

- Tilanne paranee pikkuhiljaa, vielä ei olla tavoitteessa. Vakansseja ollaan saatu ja olen rauhallisin mielin tältä osin. Nyt kun on kolme alttoviulua, on suuri muutos siihen jos on vain kaksi alttoviulua, sanoo taiteellinen johtaja, kapellimestaria John Storgårds.

Korundia odotellaan

Kamariorkesterin johtaja odottaa jännityksellä myös uuden taidemuseo- ja konserttisali-Korundin valmistumista. Työt taidemuseon laajennuksen sekä kamariorkesterille varattujen tilojen osalta ovat olleet käynnissä syksystä lähtien. Varsinaisen konserttisalin rakentaminen alkaa kuitenkin vasta kesän kynnyksellä ja valmistunee ensi vuoden vaihteessa.

-Tämähän on erittäin merkityksellinen ja historiallinen hetki. Tietysti tulen erittäin uteliaana seuraamaan kuinka asiat Korundin osalta etenevät, kertoo Storgårds.

Storgords kertoo myös luottavansa siihen, että tulevan konserttisalin akustiikka on toimiva vaikka pitääkin salia pienenä.

-Sanoisin, että se on pienin mahdollinen jotta siitä voi akustisesti vielä tulla hieno. Luotan akutiikasta vastaavaan herra Henrik Mölleriin, että siitä tulee hyvä, sanoo John Storgårds.

Storgårds jatkaa entiseen malliin

John Storgårds kertoo, että hänellä on päävastuullaan tällä hetkellä kaksi orkesteria. Toinen on Helsingin kaupunginorkesteri, jossa hän on ylikapellimestarina. Storgårds lupaa toimia yhtä täysipainoisesti Lapin kamariorkesterin taitellisena johtajana kuin ennenkin.

- On tapahtunut paljon hienoa kehitystä Lapin kamariorkesterin kanssa ja haluan edelleen olla mukana viemässä orkesteria eteenpäin. Vielä ei olla valmiita ja toivottavasti koskaan ei ollakkaan. Musiikki on siitä hienoa, että aina voi rimaa nostaa niin päästään eteenpäin, kuvailee John Storgårds.

Lapin kamariorkesterin kevätkauden ensimmäinen kamarisinfoniakonsertti on torstaina 14.1 klo 19.00 Rovaniemen kirkossa. Konsertti esitetään myös perjantaina Kemin kirkossa klo 19.00.

Koululais- ja kyläkonsertteja pidetään ympäri Lappia – aiheena kevätkaudella saamelaisuus ja vetäjänä konserteissa on inarilainen klarinetisti Anna Näkkäläjärvi.

Lähteet: YLE Lappi / Raimo Torikka