Murtohälytin tuo turvaa riihimäkeläiseen kotiin

Hannele Rajamäen kotiin asennettiin keskiviikkona turvajärjestelmä. Häntä ja hänen miestään oli alkanut huolestuttaa tuttavapiirissä tapahtunut murto ja murron yritys.

murto
Mies asentaa liiketunnistinta
YLE / Mari Siltanen

Rajamäkien kotiin asennetaan turvajärjestelmä, joka hälyttää niin luvattomasta väestä kuin savusta.

Jos joku esimerkiksi tulee eteisen puolelle Rajamäkien kotiin ja hälytin on päällä, alkaa talossa soida sireeni. Laitteisto lähettää lisäksi hälytyksen joko vartiointiliikkeeseen tai asukkaalle itselleen.

Kotiin tuli myös ovikoskettimia, jotka hälyttävät mikäli ovi aukaistaan.

Hannele Rajamäki kuunteli asentaja Juha Peltolan selostusta laitteistosta tyytyväisenä.

Hanneleen mieleen on jäänyt viime aikojen uutiset radiosta ja televisiosta. Asuntomurtojen määrä on lisääntynyt. Tuttavapiirissäkin on ollut niin murron yritys kuin toteutunut murto.

- Sitä tapahtuu niin paljon nykyään.

Alku aina hankalaa

Hannele arvelee, että järjestelmään totutteleminen voi olla aluksi hankalaa, mutta pakko siihen on tottua.

- Eniten huolestuttaa äitini tilanne, koska hän on 87-vuotias. Hän asuu samassa talossa ja jää tänne välillä yksin. Ei tosin usein, sillä useimmiten olen kyllä kotona.

- Hän on vähän stressaantunut, että miten hän oppii. Luulen kyllä, että hän oppii. Hän osaa käyttää tietokonetta ja maksaa laskut netin kautta ja muutenkin on valveutunut. Joskus voi unohtaa jotain, niin minäkin voin.

Hanneleen kotona ei arvokasta omaisuutta ole ja tärkeämpää onkin suojella ihmisiä. Ehkä vähän eläimiäkin.

- Tuolla asustaa pikkuinen siili, että jos se sitten varastettaisiin, naurahtaa Hannele.

- En halua, että kotiini tunkeudutaan tietämättäni. Ei tietysti niinkään että tiedän, mutta silloin voi tehdä jotain.

Turvajärjestelmät tekevät kauppansa

Uusiin taloihin tulee melkein aina turvajärjestelmät, mutta vanhoihinkin niitä asennetaan, sanoo Riihimäen lukkohuollon lukkoseppämestari Jouni Vesanto. Rajamäkien tilanne on siinä mielessä harvinainen, että yleensä on jo tapahtunut jotain, jonka vuoksi järjestelmä halutaan.

Kodin turvallisuudesta huolestuvan kannattaa kiinnittää huomio ensimmäisenä lukkoihin. Jos lukko on 80-lukua vanhempi, on tehtävä ehdottomasti jotain, toteaa Jouni. Seuraavaksi on tarkistettava ovatko kaikki avaimet tallella.

- Tärkein asia on, että ovet olisivat lukossa. Varsinkin kesäisin voi jäädä ikkuna auki tuuletuksen takia. Silloin kun poistutaan kotoa kaikki ovet ja lävet on oltava lukossa ja kiinni.

Lähteet: YLE Häme / Mari Siltanen