1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nesteenpoistolääkkeillä turha laihduttaa

Lääkärit eivät suosittele nesteenpoistolääkkeiden käyttämistä laihdutukseen. Ihmisen elimistö säätelee itse tehokkaasti nestetasapainoa, eikä lääkkeillä ole kuin tilapäinen vaikutus. Tärkeintä olisi vähentää suolan käyttöä.

terveys
Farmaseutti hakee lääkettä apteekin lääkehyllystä.
YLE / Juha-Petri Koponen

- Moni potilas kyselee nesteenpoistolääkitystä kun olettaa, että niitä käyttämällä laihtuu. Lääkkeen käyttö on kuitenkin useimmiten täysin turhaa, sillä vaikutus on hyvin lyhytaikainen ja nesteet tulevat pikavauhtia takaisin, toteaa vastaava lääkäri Mika Liukkonen lääkärikeskus Mehiläisestä.

Elämäntaparemontti karkottaa turhat nesteet

Monella suomalaisella on liikaa nestettä kehossa. Pääsyynä on liika suolankäyttö. Keskimäärin päivittäinen suola-annos on 8 grammaa, kun suositus on 5 grammaa.

- Suolan vähentäminen on ehdottomasti tärkeintä, jos halutaan eroon ylimääräisistä nesteistä.

Joskus esimerkiksi sairaus, kuten sydämen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa nesteen kertymistä kehoon. Tällöin nesteenpoistolääkitystä voidaan käyttää.

- Mutta vain lääkärin määräyksestä, Liukkonen painottaa.

Naisilla turvotus voi johtua myös hormonaalisista, kuukautiskiertoon liittyvistä syistä

Länsimainen elämä - nesteen kerääjä

Istumatyön lisääntyminen on yksi syy nestetasapainon häiriöihin. Passiivinen elämäntapa, jossa liikuntaa on vähän, turvottaa kehoa turhilla nesteillä.

- Kun ihminen ei liiku tarpeeksi, munuaisten kautta ei poistu myöskään riittävästi nesteitä.

Pientä epätasapainoa ihminen harvoin itse edes havaitsee. Silmäpussit, kasvojen pyöristyminen ja esimerkiksi sukista syntyneet "rannut" jaloissa voivat kertoa ongelmasta. Pahimmillaan oireet voivat olla jo vaarallisia.

- Vakavimmissa tapauksissa nestekertymä vaikeuttaa jopa ihmisen hengitystä, vastaava lääkäri Mika Liukkonen kertoo.

Luontaistuotteita harkiten

Luontaistuotekaupat ovat täynnä erilaisia nesteenpoistoon tarkoitettuja itsehoitotuotteita. Liukkonen ei suoralta kädeltä tyrmää niiden käyttöä. Tuotekirjo on kuitenkin melkoinen, jonka hän näkee ongelmaksi.

- Toinen tuote voi tehota, toisella taas ei ole vaikutusta. En kiellä kokeilemasta luontaistuotteita, kunhan muistetaan noudattaa annossuosituksia. Maalaisjärki käyttöön, Liukkonen muistuttaa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi