Hätäkeskukset vähenevät, kentällä toivotaan parasta

Hätäkeskusalueet kasvavat, ja vuonna 2015 niitä on enää kuusi, kun tällä hetkellä hätäpuheluja otetaan vastaan 15 hätäkeskuksessa. Uudet alueet muodostuvat pienimmilläänkin 650 000 asukkaan väestöpohjan mukaan. Pohjois-Suomen ja Lapin hätäkeskusalue on pinta-alaltaan suurin.

hätäkeskukset
Aluepalopäällikkö Harri Paldanius
Aluepalopäällikkö Harri Paldanius kertoo, että edellisen uudistuksen jälkeen oli hälytyksen paikantamisessa joitakin vaikeuksia, mutta nyt osataan jo paremmin.YLE / Matti Sunnari

- Jo edellisen uudistuksen jälkeen pelättiin paikallistuntemuksen puutteen olevan haitaksi, ja kyllä näin aluksi olikin, sanoo Lapin pelastuslaitoksen aluepalopäällikkö Harri Paldanius. Mutta paljon on opittu, ja nyt osataan jo paremmin. Alussa toimintaa sekoitti muun muassa se, että alueen kunnissa oli samannimisiä katuja, joten pelastajat saattoivat mennä väärään kuntaan.

Kemin sisäsatamassa oli nainen hukkumaisillaan, ja paikalle yritettiin hälyttää palokunta. Rovaniemen hätäkeskuksen päivystäjä ei aluksi suostunut mihinkään, ennen kuin hänelle kerrotaan katuosoite. Soittaja kehotti, jo varsin äänekkäästi, hälyttämään palokunnan "Uleninrantaan, kyllä palokunnassa jokainen tietää, missä se on!" Palokunta tuli, mutta nainen pelastui rantavalvojien ja yleisön toiminnan ansiosta.

- Ei katuosoitteen selvittämiseen pidä käyttää minuutteja. Meillä on hälytysvastealueet, ja kun paikkakunta ja kunnan- tai kaupunginosa on selvillä, pelastusyksikkö voidaan panna liikkeelle ja osoitetta selvittää sitten tarkemmin, Harri Paldanius sanoo.

Uusien hätäkeskusalueiden hälytyskeskusten sijaintipaikkakunnista ministeri Anne Holmlund päättää todennäköisesti helmikuussa. Pohjois-Suomen ja Lapin hälytyskeskus sijaitsee ilmeisesti Oulussa tai Rovaniemellä. Paldanius arvelee Oulun mahdollisuudet paremmiksi.

- Oulussa on uudet riittävän suuret tilat, tosin ne ovat maan päällä. Rovaniemen hätäkeskus toimii suojatiloissa maan alla, mutta ne tuskin riittävät uuden hätäkeskuksen tarpeisiin.

Kävi kuinka tahansa, Harri Paldanius toivoo, että yhteistyö toimisi yhtä mutkattomasti kuin tähänkin asti myös Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan kanssa sekä kehittyisi myös Venäjän suuntaan.

Lähteet: YLE Perämeri