Luontoharrastus on hyvä aloittaa juuri nyt

Luonnon hiljaiseloa kannattaa käyttää hyödyksi, neuvoo biologia-tietokirjailija Pertti Ranta. Sillä nyt kun lajeja on vielä vähän, voi opetella vaikka vain yhden kerrallaan. Takaisin kotiin lentävät muuttolinnut tuovat sitten haastetta laji kerrallaan.

linnut
Pertti Ranta tunnistaa talvisen vaahteran.
- Selvästi vaahtera, toteaa Pertti Ranta. Luontokävelyiden ratoksi hän suosittelee kokeilemaan puiden tunnistamista talviasussaan.YLE / Henna Kujala

Maallikon näkökulmasta luonto on tähän aikaan vuodesta syvässä talvihorroksessa.

Päivittäin luontohavaintoretkiä tekevä Pertti Ranta tietää luonnon kyllä viettävän nyt hieman hiljaiseloa, mutta kuollut se ei suinkaan ole.

- Äsken parkkipaikalta tänne hautausmaalle käveltäessä kuulin punatulkkujen ääniä ja näin parin tilhen lentävän.

Tilhiparvet ovatkin tällä hetkellä ehkä näkyvin joukko, sillä usean sadan tilhen parvia lentelee Tampereen alueella tiuhaan.

Linnut eivät kuitenkaan ole ainoita luontokappaleita, joita tammikuisena päivänä voi havainnoida.

- Linnuthan ovat tietenkin kaikkein näkyvimpiä, mutta kyllä kaupungissa voi muitakin eläimiä nähdä. Rusakoita on paljon ja kettujakin saattaa nähdä, Ranta listaa.

Luonnon ja eläinten kannalta hän tuumaa talven olevan aivan tavallinen, joskin tavallista hiljaisempi.

- Nyt ei mitään lintujen suurvaelluksia ole. Kiinnostavin havainto Tampereen alueella on ollut Tammerkoskessa talvehtiva komea koiras-uivelo.

Havaintoja varmimmin ruokintapaikoilla

Ulkomaille talvehtimaan lentäneet linnut viipyvät vielä hetken lämpimimmissä ympäristöissä. Lintumaailmassa alkaa kuitenkin tapahtua jo ennen niiden paluuta.

- Heti kun pakkaset hieman laskevat ja aurinko alkaa paistaa niin linnut virkistyvät, esimerkiksi viherpeipot ja tiaiset aloittavat laulunsa. Ovathan ne talvilinnut täällä luonnossa toki nytkin, mutta kylmät ilmat pitävät ne niin hiljaisina.

Talvilintuja voi bongailla Pertti Rannan sanoja mukaillen, missä tahansa.

- Tilhiparvien lisäksi vihervarpusia ja naakkoja on kaikkialla. Varmimmin niitä näkee ihmisten ylläpitämillä ruokintapaikoilla, siellä viihtyvät parhaiten esimerkiksi keltasirkut.

Kalevankankaan hautausmaalla Ranta on tehnyt hieman harvinaisemmankin havainnon.

- Meillähän on ihan oma city-huuhkaja Tampereella! Se on bongattu myös saalistamassa Armonkalliolla. Siellä sen voi nähdä ihan talojen katolla, kun vähän vain malttaa katsella ylöspäin.

Talviasuisista puista voi oppiakin

Huuhkajan tekosia Ranta arvelee olevan sen, jos lumella näkyvät pienet nisäkkään jäljet päättyvät isojen siipien jälkiin.

Muuten linnun jälkiä on lumelta mahdoton lähteä veikkaamaan, sillä linnut jättävät harvoin tunnistettavia jälkiä.

- Paitsi jos lintu on napannut siemeniä tai saaliin matkaansa, voi jäljistä arvella mikä lintu on ollut kyseessä.

Maalis-huhtikuun vaihteessa alkavat talviuniaan nukkuvat eläimet heräillä ja kun maa alkaa sulaa, nousevat maanalaisissa koloissaan elelevät pikkunisäkkäät maan pinnalle.

Siihen saakka voi ulkoilulenkkien ratoksi vaikka harrastaa leikkimielistä arvailua.

- Lumikuuraisten puiden lajia voi koettaa arvailla, sillä ne näyttävät aivan erilaisilta nyt kuin muulloin. Talviasuisten puiden opettelussa riittää haastetta, että mikä nyt on vaahtera ja mikä pihlaja, Ranta vinkkaa.

Lähteet: YLE Tampere / Henna Kujala