1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikeuskansleri ja oikeusasiamies tyrmäävät tunnustamis-alen

Oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies tyrmäävät oikeusministeriössä luonnosvaiheessa olevan ehdotuksen tunnustamisen palkitsemisesta rikosjutuissa. Oikeusministeriö on haravoinut hätämuistioonsa ajatuksia siitä, kuinka tolkuttomaksi venyneitä oikeusprosesseja voitaisiin lyhentää.

Jaakko Jonkka Kuva: YLE

Oikeusministeriö julkisti perjantaina odotetun ja jo ennakolta kohutun muistionsa. "Arviomuistioksi" ristityssä 14-liuskaisessa paperissa pohdiskellaan muun ohella sitä, voitaisiinko ainakin joissakin rikostyypeissä lieventää tuomioita, jos epäilty tunnustaa teon.

Oikeusministeriöllä on hätä. Rikosprosessit poliisitutkinnasta lopulliseen lainvoimaiseen tuomioon kestävät liian usein liian kauan. Suomi on tämän tästä saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta langettavia tuomiota pitkiksi, jopa yli kymmeneen vuoteen venyneistä rikosjutuista.

Suomen huippulakimiehet kävivät oikeusministeriön luonnostelmista kipakkaa keskustelua Asianajajapäivillä Helsingin Kalastajatorpalla.

Jonkka: Talousrikolliset osaavat keplotella

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan nyt keskusteluun heitetty luonnostelma mahdollistaisi toteutuessaan keplottelun etenkin talousrikoksissa.

- Taitava talousrikollinen osaa laskelmoida. Hän kuulostelisi ensin, mitä poliisi ja syyttäjä tietävät ja tunnustaisi sitten vähimmän pakollisen - ja saisi normaalia lievemmän tuomion.

Jonkan mielestä ehdotus voisi tehdä syyllisyydestä sopimuksenvaraisen asian.

- Luovutaanko näissä tilanteissa kokonaan totuustavoitteesta? Tehdäänkö totuudesta avoimesti kauppatavaraa ja syyllisyydestä sopimuksenvarainen asia, oikeuskansleri hämmästeli.

Jääskeläinen: Tuomiovalta poliisille?

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on - mikäli mahdollista - vielä oikeuskansleriakin kriittisempi oikeusministeriön luonnostelmia kohtaan.

- Ehdotus merkitsisi sitä, että tuomiovalta siirtyisi suurelta osin tuomioistuimelta syyttäjälle ja syyttäjältä poliisille. Oman väitöskirjani otsikko oli "Syyttäjä tuomarina". Tutkimukseni perusviesti oli se, että syyttäjän ei pitäisi toimia tuomarina. Toivoisin, että en tule näkemään väitöskirjaa "Poliisi tuomarina".

Jääskeläisen mielestä tunnustamisesta palkitseminen johtaisi useiden perustavanlaatuisten oikeusperiaatteiden polkemiseen.

- Erityisiä ongelmia tulisi rikoksesta epäiltyjen yhdenvertaisuuden sekä rangaistusten ennustettavuuden ja suhteellisuuden kannalta. Olisiko uudistusten seuraava vaihe se, että myös sopivista seuraamuksista voitaisiin vapaasti sopia, oikeusasiamies letkautti.

Asianajajaliiton Leppiniemi: Tunnustamis-alea kannattaisi ainakin kokeilla

Asianajajaliiton puheenjohtaja Riitta Leppiniemi suostui näkemään oikeusministeriön työryhmän mietelmissä sentään jotakin kannatettavaa.

- Jotta saamme oikeudenkäynnit sujumaan, on vakavasti harkittava uusia järjestelmiä. Olisi järkevää, että syyttäjä ja epäilty yhdessä päämiehensä kanssa voisivat joissakin rikoslajeissa sopia rangaistuksesta ja että tuo sopimus lähtökohtaisesti sitoisi tuomioistuinta.

- Uutta menettelyä voisi suurten talousrikosjuttujen lisäksi kokeilla ainakin huumausainerikoksissa, joissa ei ole asianomistajaa. Tunnustamisen yhteydessä rangaistuksesta sopimista kannattaa pohtia sellaisissa rikoksissa, jotka ovat ilman tunnustusta vaikeasti selvitettävissä.