Terveysjärjestö: Haitissa jopa 100 000 uhria

Haitin maanjäristyksessä on kuollut 50 000 - 100 000 ihmistä, arvioi amerikan maiden terveysjärjestö PAHO. Joka kolmannen haitilaisen elämä järkkyi maanjäristyksen takia, sanoo Punainen Risti.

Ulkomaat
Mies kantaa lapsen ruumista päänsä päällä  Port-au-Princessä.
Mies kantoi lapsensa ruumista Port-au-Princessä torstaina.Logan Abassi / YK

PAHO (Pan American Health Organization) perustaa arvionsa yhteenvetoon, joka on laadittu usean eri järjestön kokoamista tiedoista.

Arvion tekeminen on erittäin vaikeaa, PAHO toteaa. Järjestön arvio on selvästi korkeampi kuin Kansainvälisen Punaisen Ristin, joka arvioi, että kuolonuhreja on 40 000 - 50 000 ihmistä. Järistys on vaikuttanut suoraan ainakin kolmen miljoonan ihmisen elämään, mikä on kolmannes Haitin asukasluvusta.

Tähän mennessä tiedossa on 9 000 - 10 000 kuolonuhria, mutta raunioiden tutkiminen on tuskin päässyt edes alkuun.

Useita eurooppalaisia kuollut tai kateissa

Haitin maanjäristyksen uhrien joukossa on myös eurooppalaisia. Uutistoimisto AP on laatinut listaa toistaiseksi tietoon tulleista järistuksen ulkomaalaisuhreista.

Ranskan kansalaisia on kuollut kuusi. Puolalaisia on kuollut neljä ja Alankomaiden kansalaisia kolme. Espanjasta ja Tanskasta on kuollut kaksi ihmistä, Itävallasta ja Italiasta tiedetään kummastakin yksi kuolonuhri. Kymmeniä eurooppalaisia on kateissa. Suomen ulkoministeriön tietojen mukaan suomalaisuhreja ei ole.

Brasilia on menettänyt ainakin 15 kansalaistaan, Dominikaaninen tasavalta ja Yhdysvallat kuusi. Kanada ilmoittaa, että sen kansalaisia on kuollut neljä, mutta yli tuhanteen ei ole saatu yhteyttä. Usean muunkin maan Haitissa oleskelleita kansalaisia on kateissa.

YK: 300 000 menetti kotinsa Haitissa

Haitin tiistainen maanjäristys tuhosi noin kymmenesosan asunnoista pääkaupungissa Port-au-Princessä, arvioi YK. Tämä merkitsee maailmanjärjestön mukaan sitä, että noin 300 000 ihmistä on jäänyt kodittomaksi.

Helikoptereista käsin tehdyn arvion perusteella joillakin alueilla on tuhoutunut puolet rakennuksista, kertoo YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikkö OCHA.

[](http://www.yle.fi/tvuutiset/uutiset/upics/haiti_ilmakuva.jpg (siirryt toiseen palveluun)) Järjestön mukaan voimakkaasti järisseellä alueella asui noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Port-au-Princessä on noin 2,8 miljoonaa asukasta, minkä lisäksi järistys teki tuhojaan myös Jacmelissa ja Carrefourissa pääkaupungin lähellä.

OCHA:n mukaan Haitin maanjäristysuhreille on luvattu tähän mennessä apua yhteensä 186,3 miljoonan euron edestä.

Järjestö toteaa, että ensisijaista on edelleen saada apua etsintöihin ja pelastustöihin, mutta myös ruokaa, lääkkeitä sekä saniteettitiloja- ja tarvikkeita tarvitaan kipeästi.

Lähteet: AFP, AP