Hazard: Olen huono kirjoittaja

Näyttelijä-toimittaja Kaarina Hazard vastaa Iltalehden kolumnistaan saamaansa kritiikkiryöppyyn. Hazard sanoo ihmetyksellä huomanneensa olevansa "niin huono kirjoittaja, että tulee ymmärretyksi väärin" Tony Halmetta koskevasta kirjoituksestaan.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Hazard korostaa YLEn Aamu-tv:n haastattelussa, että hän on kirjoittanut yli kymmenen vuotta mediakritiikkiä. Kolumnissa Hazard ei puhunut edesmenneestä Tony Halmeesta vaan siitä, miten Tony Halmeesta kirjoiteltiin.

Arvostelijoiden mukaan Hazard loukkasi kirjoituksessaan viime viikolla kuollutta Halmetta ja hänen läheisiään.

- Iltalehden päätoimittaja ymmärsi, että kritiikki osuu iltapäivälehtiin, Hazard kertoi.

- Tämä näyttää sen, että mediakritiikki on vaikeaa. Suomessa usein itketään, että mediaa ei kritisoida ja medialla on liian paljon valtaa.

Julkisen sanan neuvosto sai Hazardin keskiviikkona Iltalehdessä julkaistusta kolumnista ennätysmäärän kanteluita. Niitä tuli noin 120.

- Nähtävästi pitää parantaa tyyliä ja olla yhä selkeämpi, Hazard mietti.

Kantelut eivät välttämättä käsittelyyn

Julkisen sanan neuvoston valmisteleva sihteeri Ilkka Vänttinen sanoo, että Hazardia koskevia kanteluita ei välttämättä käsitellä JSN:ssä, koska yleensä tämän tyyppisissä tapauksissa käsittelyn edellytyksenä on asianosaisen suostumus kanteluun. Koska kanteluissa on kyse vainajaa koskevasta kirjoittelusta, asianosaisina voivat olla verisukulaset tai elämänkumppani.

-Tällä hekellä emme tiedä, onko kanteluissa mukana asianosaisia, mutta nyt ei näytä siltä.

Jos JSN ottaa tapauksen käsiteltäväkseen, se antaa päätöksensä aikaisintaan maaliskuun lopussa.

Iltalehteen tulvii palautetta

Iltalehden päätoimittaja Kari Kivelän mukaan kolumnin julkaisemisesta keskusteltiin toimituksessa etukäteen.

- Katsoimme kuitenkin, että tapauksessa, jossa arvostellaan median uutisointia – mukaan lukien Iltalehden uutisointia – puollamme julkaisua.

Palautetta on tullut Iltalehteen paljon.

- Enemmistö viesteistä paheksuu äskettäin kuolleen ihmisen arvostelua edes mediakritiikin välikappaleena, olkoonpa hänen elämänsä ollutkin sellainen että sitä voidaan arvostella. Toinen osa palautteesta keskittyy siihen, että mediassa – mukaan lukien Iltalehti – Halmeen kuolinuutisointi oli ihannoivaa eikä tasapuolista, Kivelä kertoo.

Kaarina Hazard jatkaa kohusta huolimatta Iltalehden kolumnistina, kertoo lehden päätoimittaja Kari Kivelä STT:lle.