1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Helsinki-Vantaan laukkukiistassa sopu

Helsinki-Vantaan lentoaseman laukkukiistassa on syntynyt sopu. Neuvottelut ratkesivat henkilöstövuokrausyritys Baronan osalta. YLE Uutisten tietojen mukaan maakuntakentillä toimivan RTG Handlingin osalta neuvottelut jatkuvat vielä.

talous
Matkatavararöykkiö Helsinki-Vantaan lentokentällä.
YLE

Sopu viikkoja kestäneessä laukkukiistassa syntyi perjantaina iltapäivällä entisen valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen vetämässä työryhmässä.

Sopimuksen yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu. Työryhmää vetänyt varatuomari Juhani Salonius sanoi kuitenkin YLE Uutisten haastattelussa olettavansa, että työtilanne Helsinki-Vantaan lentokentällä palautuu normaaliksi.

- Työryhmä toivoo, että näiden ratkaisujen jälkeen voidaan toimia normaalisti. Ja niitä viedään eteenpäin jatkokeskusteluissa. Tässäkin ollaan jollain tavalla ehkä lähestymässä jatkuvan neuvottelun periaatetta, joka on hyvin tavallista muilla aloilla, Salonen sanoi sopuratkaisun syntymisen jälkeen.

Barona Solutionsin toimitusjohtaja Lassi Määttä puolestaan kertoi, että neuvotteluissa on päästy yhteisymmärrykseen niistä asioista, jotka ovat hiertäneet kentän työntekijöitä. Hän kertoi, että kiistanalaiset asiat liittyivät esimerkiksi uusien työntekijöiden palkkaamiseen.

Työntekijäpuolella korostettiin sitä, että työryhmän ratkaisuun sisältyy matkalaukkutyöntekijöiltä vaadittava lentoturvallisuuden turvallisuusselvitys. Sen saaminen kestää noin kuukauden.

Ilmailualan unionin puheenjohtaja Juhani Haapasaari oli ratkaisuun tyytyväinen.

- Nyt päästään jatkamaan normaalisti työntekoa. Työolosuhteet ovat sellaiset, että työntekijät voivat ne hyväksyä. Etenkin toivotaan, että liikenne on normaalia ja etteivät matkustajat ainakaan niistä kärsisi, Haapasaari kertoi.

Häkämies käynnisti työryhmän

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) pyysi varatuomari Juhani Saloniusta vetämään työryhmää, joka ryhtyi selvittämään lentoliikenteen alihankintaan liittyneitä ongelmia keskiviikkona. Salonius setvi ilmailualan ongelmia pitkin viime vuotta ja joutui kertaalleen siirtymään syrjään lahjusepäilyjen takia.

Salonius suostui tehtävään, mihin hänellä oli myös osapuolten, lentoyhtiö Finnairin, henkilöstövuokrausyritys Baronan, lentokenttätoimintaa harjoittavan RTG Handling Oy:n ja Ilmailualan Unionin IAU:n, tuki.

Ongelmien selvittämisen lisäksi ryhmän tehtävänä on kehittää toimintatapoja ja -malleja ulkoistamistapauksissa

Ylityökorvauksista oli ulosmarssiuhka

Perjantaina kiistat Baronan ja työntekijöiden välillä kiristyivät jälleen, kun työtekijät uhkasivat ulosmarssilla. Baronan työntekijät hermostuivat siitä, että työnantaja oli jättänyt maksamatta osan ylityökorvauksista perjantaina maksuun tulleessa palkassa. Korvaukset on luvattu maksaa ensi viikolla, ja pääluottamusmies Pekka Kähkönen toivoo tämän riittävän lepyttämään työntekijät.

Baronan mukaan ylityökorvauksia jätettiin maksamatta , koska saman jakson aikana oli ollut laiton lakko, mistä johtuen jakson tunnit eivät olleet täyttyneet, kertoi Baronan toimitusjohtaja Lassi Määttä. Ylityökorvauksista on Määtän mukaan päästy sopuun.

Työtekijöiden käsityksen mukaan Barona oli jättänyt ylityökorvauksia maksamatta, jos saman jakson aikana oli ollut myös sairauspoissaoloja. Pääluottamusmies Kähkösen mukaan on paikallisesti erikseen sovittu, etteivät sairauslomat vaikuta tehtyjen ylitöiden korvauksiin.

Edellisen palkanmaksun yhteydessä työntekijät hermostuivat siitä, ettei tiettyjen sairauslomakoodien yhteydessä maksettu palkkaa ollenkaan, vaikka Finnairin aikana niin oli tehty. Tämä asia on nyt riitautettu.

Ulosmarssin uhasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti internetsivuillaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi