Hiihtokurssit täyttyvät kolmikymppisistä

Runsasluminen talvi on houkutellut hiihtäjiä laduille. Erityisesti hiihtokurssit ovat olleet tänä talvena kysyttyjä. Hiihdon harrastajien määrän arvioidaankin olevan kasvussa.

Kotimaa
Hiihtäjiä.
YLE

Espoon lumilla virtaa sankoin joukoin uutta hiihtäjäverta. Suomen Ladussa on huomattu, että tänä talvena hiihtokursseja ovat kyselleet kaikkein eniten kolmekymppiset aikuiset.

Lapsensa hiihtokouluun tuonut Tomi Viding kertoo, että hiihtotaitoa on viritelty uudelleen vasta lasten syntymän jälkeen.

- Ennen lapsia ei ole tullut hiihdettyä. Nyt, kun lapset ovat syntyneet, niin ajateltiin, että nekin pitää opettaa hiihtämään. Sitä kautta on itsellekin noussut takasin tämä harrastus.

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtaja Mikael Fogelholm uskoo, että laji on saamassa nuoria harrastajia.

- Kyllä hiihtoa on markkinoitu ja siitä on tehty vähän trendikkäämpää. Luulen, että kun tulee esimerkiksi muotisauvoja ja muotipukuja, niin ehkä nuoretkin siitä innostuvat. Mutta ei siitä sellaista lajia tule kun 50-luvulla, Fogelholm pohtii.

Hiihto vieras laji monille lapsille

Espoon Oittan Muumi-hiihtokoulussa hiihtämisen alkeita on opiskellut viikonlopun aikana reipas joukko lapsia parivuotiaista kouluikäisiin. Kaikille pääkaupunkiseudulla kasvaneille laji ei ole aivan tuttu.

Kurssille osallistuneen Miikan isä Tomi Viding kertoo, että jälkikasvu vasta tutustuu hiihtämisen saloihin.

- Meidän poika on 6-vuotias ja nyt vasta harjoittelee hiihtämään. Toinen on yhdeksän ja sama juttu; tuskin pysyy suksilla pystyssä, Viding kertoo.

Hiihdon harrastajia yli puoli miljoonaa

Kiinnostusta hiihtämiseen kuitenkin on, sillä esimerkiksi Espoossa Suomen Ladun järjestämät hiihtokurssit ovat tänä talvena täyttyneet hetkessä. Koko maassa aktiivisia hiihdon harrastajia on arvioiden mukaan reilusti yli puoli miljoonaa, ja määrä on ollut kasvussa jo muutaman vuoden ajan.

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtaja Mikael Fogelholm arvioi, että harrastajamäärät karttuvat pääasiassa keski-ikäisistä ja vanhemmista.

- Suuret ikäluokat, jotka jo osaavat hyvin hiihtää, ovat jäämässä eläkkeelle. Heillä on aikaa, ja hiihto vaatii enemmän aikaa, kuin juoksu tai lenkkeily. Toisaalta liikunnan ja hiihdon terveysvaikutuksista puhutaan niin paljon, että se ajaa nuorempiankin harrastamaan hiihtoa.

Hän muistuttaa, että hiihto on talvisena terveysliikuntana vertaansa vailla.

- Hiihto on loistavaa terveysliikuntaa. Paitsi sydämen ja verenkiertoelimistön niin myös lihaskunnon kannalta se on aivan eri luokkaa kun esimerkiksi juoksu.

Lähteet: YLE Uutiset