FBI käytti espanjalaispoliitikkoa Osama bin Ladenin kuvamanipulaatiossa

Espanjalainen parlamentaarikko on tuohtunut Yhdysvaltain viranomaisten käytettyä hänen kuvaansa Osama bin Ladenin kuvan luomiseksi. FBI on myöntänyt, että Gaspar Llamazaresin kuvaa käytettiin apuna, kun terrorismista etsityn Osama bin Ladenin kasvoista yritettiin tehdä kuvaa vanhentuneesta al-Qaida-johtajasta.

Ulkomaat
Osama Bin Laden harmaantuneella parralla ja espanjalaispoliitikolta lainatuilla kasvonpiirteillä.
FBI:n jakelema, kuvamanipuloitu kuva Osama Bin Ladenista.EPA / FBI

Yhdysvallat on yrittänyt saada Osama bin Ladenia kiinni uusien kuvamanipulaatioiden avulla. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tiedottaja on myöntänyt espanjalaislehdelle, että FBI oli ottanut Gaspar Llamazaresin kuvan Googlesta.

Kuvamanipulaation oli tehnyt FBI:n työntekijä, joka ei ollut löytänyt sopivia piirteitä omasta valikoimastaan. Siksi hän oli alkanut etsiä sopivaa kuvaa internetistä.

Espanjalaispoliitikko Gaspar Llamazares on entinen Espanjan kommunistisen puolueen, Yhtyneen vasemmiston, johtaja. Tällä hetkellä hän on puolueen tiedottaja parlamentissa.

Llamazares on vihastunut oman kuvansa käyttämisestä. - On häpeällistä käyttää oikeaa ihmistä terroristin kuvan luomiseksi, sanoo Llamazares. Hän sanoi pyytävänsä selitystä Yhdysvaltain hallitukselta.

FBI on luvannut poistaa internet-sivulta etsintäkuulutuksen, jossa espanjalaisen kuvaa oli käytetty.

Kuvissa bin Ladenia on vanhennettu reilusti. Etsintäkuulutuksessa oli mainittu muun muassa al- Qaida-johtajan pituus ja paino.

Lähteet: YLE Uutiset, AP Reuters