Suvilahden graffitiaita on vuoden helsinkiläinen kulttuuriteko

Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta myönsi ensimmäisen Helsingin kulttuuriteko -palkintonsa Suvilahden graffitiaidalle. Lautakunnan mukaan aita tukee monimuotoista kaupunkikulttuuria.

Kuva: YLE/ Jenny Matikainen

– Suuri yleisösuosio ja aidan runsas käyttö kertovat, että laillisille graffitimaalauspaikoille on ollut suuri tarve, toteaa kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja, vihreiden Johanna Sumuvuori.

Tunnustuksen saaja valittiin kaupunkilaisten syksyllä lähettämien ehdotusten pohjalta. Ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Graffitiaita oli myös kaupunkilaisten valinta

Graffitiaita oli myös kulttuuritekoa ehdottaneen yleisön suosikki: sitä ehdotettiin 120 kertaa. Kaupunkilaisilta tuli yhteensä 460 ehdotusta palkinnon saajaksi.

Palkintoa sai ehdottaa Helsingissä vuoden 2009 aikana tehdylle kulttuuriteolle, joka on saanut näkemään asiat uudella tavalla, muuttanut tai haastanut olemassa olevaa tilaa tai toimintatapaa.

Graffiti on kuvataidetta

Aita avattiin maalareille 16. toukokuuta 2009. Aita purettiin syyskuussa voimalaitosalueen puhdistustöiden tieltä.

Taustalla oli ajatus luvattomien graffitien vähenemisestä sallimalla ne kieltojen ja valvonnan sijasta, kertoo Suvilahden graffitiaidasta vastaavan Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Stuba Nikula.

– Graffiti on kuvataiteen muoto ja Suvilahden tehtävänä on mahdollistaa eri taiteenalojen olemassaoloa, sanoo Nikula.

Aita vähensi töhryjä

Stuba Nikulan mukaan luvattomien seinätöhryjen Suvilahdessa määrä on selvästi vähentynyt aidan myötä. Hankkeella haluttiinkin säästää luvattomien graffitien poistamisesta syntyviä kuluja.

– Vuonna 2008 poistatimme graffiteja seinistämme melkein 10 000 eurolla. Laskimme, että aita töineen ja materiaaleineen maksaa noin 5000 euroa, sanoo Nikula.

Kunniamaininnat Kapsäkille, Basso Medialle ja OpenHouseHelsingille

Helsingin kulttuuriteko -palkinnon lisäksi jaettiin kunniamaininnat kolmelle vuonna 2009 tehdylle kulttuuriteolle.

Kunniamaininnan saivat Musiikkiteatteri Kapsäkin uuden tilan perustaminen Vallilaan, nuorisokulttuuria esiin nostava Oy Basso Media Ltd. sekä OpenHouseHelsinki -tapahtuma, joka avasi kaupunkilaisille ja vierailijoille ovet esimerkiksi Irakin suurlähetystöön ja muihin sellaisiin paikkoihin, joihin ei yleensä pääse.

Lisäksi kaupunkilaiset ehdottivat vuoden kulttuuriteoksi mm. kansanmusiikkiradio Tradiota, Madonnan konserttia, Picasso-näyttelyä, Vallilan Tangon vapputansseja ja Lasipalatsin Maatilatoria. Helsingin kulttuuriteko -palkinto jaetaan seuraavan kerran tammikuussa 2011.