1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kari Enqvist: Tieteen rajat

Suuri tieto syntyy selvittämällä pieniä asioita. Näin sanoi maailmankaikkeuden tutkija, hiukkasfyysikko Kari Enqvist marraskuun 2009 Perjantaiparlamentissa.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Saturnus ja jäisiä kuita
Robesus Inc.

Tarkat vastaukset rajattuihin kysymyksiin kertyvät näin suuremmaksi ymmärrykseksi. Mutta onko tiedolla rajaa, voiko kaikesta tietää, tiukkasi illan isäntä Johannes Ojansuu.

- Tietysti on aina mahdollista, että on olemassa jotain asioita, joita emme voi tietää. Mutta jos emme yritä, niin emme koskaan tule löytämään niitä rajoja. Keskiajalla ajateltiin, että planeettojen liikkeen selitys on niin monimutkainen, ettei ihminen koskaan pysty sitä ymmärtämään. Nyt ymmärretään Linnunrata, avaruus ja koko maailmankaikkeus suuremmissa skaaloissa, kertoo Enqvist.

Kosmologian professori Enqvist kertoi tutkivansa hyvin varhaista maailmankaikkeutta. Se on kuumaa hiukkaspuuroa, se maailmankaikkeuden ensimmäinen sekunti. Sen jälkeiset asiat eivät häntä niin suuresti kiinnosta.

- Me voidaan nähdä alkuräjähdykseen, nuoreen maailmankaikkeuteen. Maapallon yöpuolella pyörii satelliitti, joka mittaa alkuräjähdyksen heikkoa kaikua, kosmista mikroaaltosäteilyä. Nähtävä kuva on kuva noin 380 000 vuoden ikäisestä maailmankaikkeudesta.

- Ei ole olemassa kovin vankkaa filosofista ankkuria, johon fyysikko itsensä kiinnittäisi. Fysiikka katsoo pikkuasioita kerrallaan. 1500- ja 1600-luvun taitteessa alettiin kysyä yksinkertaisia, pieniä asioita, kuten miten kivi putoaa Pisan tornista. Näihin saatiin tarkkoja vastauksia ja niiden kasautuessa huomattiin, että ehkä näin saatu tieto antaa ymmärrystä myös suuriin kysymyksiin, pohti professori.

- Fysiikka ei tarjoa absoluuttisia totuuksia, vaan totuuksia, joilla on virhemarginaali.

Tarvitaanko todellisuuden selittämiseen muuta kuin fysiikkaa?

- Me emme tiedä! Emme tiedä ennen kuin pääsemme sille rajalle. Niin kauan kuin pystymme etenemään, oletus on se, että fysiikka periaatteessa voi selittää "kaiken", hän vastaa.

Uskonnolliset lauseet eivät yleensä ole tieteen kannalta järkeviä lauseita, sanoo Enqvist. "Jumala on olemassa" ja "Saturnus on suuri kurpitsa" -lauseista jälkimmäinen on siis tieteen kannalta järkevä lause?

- Kyllä, me voimme matkustaa Saturnukseen ja tarkistaa sieltä, tuleeko kurpitsapiirasta, päättelee Enqvist.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi