Talvisodan neuvostolentäjät etsivät Hauholta bensaa

Hauholla talvisodan muistetuin tapahtuma on neljän neuvostoliittolaisen pommikoneen eksyminen Iso-Roineen jäälle 70 vuotta sitten. Kun hauholaiset ja neuvostolentäjät kohtasivat rannassa, molemmat olivat yhtä yllättyneitä.

Hauho, Hämeenlinna
Neuvostoliittolainen DB-3 kaukopommituskone
Sotasaaliiksi saatu neuvostoliittolainen DB-3 kaukopommituskonePuolustusvoimat

Turkua pommittamassa käyneet koneet olivat pahan kerran eksyksissä. Kun laivueen johtajan koneesta alkoi polttoaine loppua, neljä koneista laskeutui jäälle Hauholla kuvitellen olevansa Baltiassa.

Hauholainen Juha Jyrkänkoski muistaa hyvin tapauksen ja koneet. Ensinnä Hauholla pisti ilmavalvonnan silmiin, että kun tavallisesti Tamperetta tai muita kohteita pommittamassa olleet koneet lensivät usean kilometrin korkeudessa, nämä Iljushin DB-3M kaukopommittajat lensivät vain sadassa metrissä. Ilmeisesti tarkoituksena oli laskeutua jäälle ja käydä etsimässä lähimmästä asutuksesta polttoainetta. Kaksi konetta jäi kiertämään Iso-Roineen päälle ilmaan vahtiin, neljä laskeutui jäälle.

Ensinnä laivueen kapteeni kohtasi rannassa kivennapalaisen rautatieläisen ja mökkiläisen Jaakko Suden. Ilo oli suuri kun tämä puhui venäjää, mutta toivo sammui saman tien kun selvisi että laskeutumispaikka olikin vihollismaa Suomessa. Susi näytti vielä todisteena suomalaisen tupakka-askin.

Pommittajille tulee äkkilähtö

Venäläiset joutuivat jättämään johtajan koneen jäälle. Kapteeni tarttui itse toisen koneen ohjaksiin ja komensi konetta ohjanneen luutnantin matkustajaksi. Juha Jyrkänkosken muistaman mukaan koneet ehtivät ilmaan juuri, kun Parolan koulutuslentokeskuksen hidas kaksitasoinen koulukone saapui hätyyttämään vierailijoita. Sen ohjaksissa oli Pasi Jääskeläinen. Oikeaa ilmataistelua siitä ei syntynyt, mutta jokunen laukaus vaihdettiin.

- Bensa-asemaa ne olivat hakemassa, mutta eivät kai löytäneet tuttua merkkiä. Rantaan kertyi paljonkin hauholaisia uutisen levitessä, mutta parin kolmen tunnin kuluttua paikalle ehtineet sotilaat eivät enää kovin lähelle päästäneet. Itse hiihtelin paikalle seuraavana päivänä katsomaan konetta. Eihän sitä varmasti tiennyt missä lentäjät olivat.

Tervetullut sotasaalis

Suomalaisille jäi sotasaaliiksi ehjänä suuri kaksimoottorinen pommikone. Täällä ei kuitenkaan ollut käytössä koneeseen sopivia pommeja. Niinpä siitä tuli meritiedustelukone. Valtion Lentokonetehdas Tampereella kunnosti koneen, sen lensi jäältä Tyrvännön koulutusosastoa Vanajaveden jäällä komentanut Bo von Willebrandt. Jatkosodassa Suomella oli toistakymmentä DB-3 konetta, kun niitä jäi sotasaaliiksi ja Suomi osti joukon sotasaaliskoneita Saksasta.

Hauholta karkuun päässeiden koneiden kohtalo ei ollut onnekas. Suomalaishävittäjät tavoittivat punatähtiset vielä Suomen rajojen sisällä ja ampuivat alas. Jyrkänkosken muistikuvan mukaan kaksi onnistui lentämään Viroon, missä ne tekivät pakkolaskut.

Tarina elää

Muisto Iso-Roineen oudoista vieraista elää jatkuvasti paitsi Hauholla myös ilmailuhistorian harrastajien parissa. Koneista on paljon juttuja ja erilaisia versioita. Jopa puolustusvoimien tiedotteet kertoivat virheellisesti pudonneesta koneesta. Erään tarinan mukaan joku innokkain hauholainen yritti ampua haulikolla kohti koneita, kunnes oivalsi, että haulikosta ei ole vastusta konekivääreille.

Lähteet: YLE Häme