1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jarkko Laine

Norssin nimeksi Jarkko Laineen koulu?

Runoilija Jarkko Laineen tekstit saavat edelleen uusia lukijoita myös nuorista. Turun Normaalikoulussa järjestetään entisen oppilaan muistoksi Laine-matinea, ja jos hänen äidinkielen opettajansa Pirkko Lehtonen saisi päättää, koko koulu kantaisi Laineen nimeä.

Jarkko Laine
Tapani Kinnusella on kaikki Jarkko Laineen kirjat hyllyssä. Pirkko Tiuraniemi järjesti Laine-Matinean, jotta nuoremmatkin turkulaiset saisivat elämyksiä tämän laajasta tuotannosta.YLE Turku / Kalle Talonen

Lehtori Pirkko Tiuraniemi haluaa pitää Laineen tuotantoa elävänä ja antaa taide-elämyksiä nuorille nuorten suulla vuonna 2006 kuolleen Laineen teksteistä.

Tämän vuoksi hän on järjestänyt Turun normaalikouluun Jarkko Laine -matinean. Pirkko Tiuraniemi ja runoilija Tapani Kinnunen keskustelivat Laineen merkityksestä Turun Radiossa.

Pirkko Tiuraniemen mukaan Normaalikoulu on omiaan Jarkko Laine -aiheisen tilaisuuden pitoon, koska Norssi on Laineen koulu ja Laine myös vaikutti erittäin paljon kouluunsa.

Samana vuonna, jona Laine pääsi ylioppilaaksi, hän sai ensimmäisen runokokoelmansa julkaistuksi ja jo kouluaikana hän oli vahvasti runoilija. Tätä mieltä oli esimerkiksi hänen äidinkielen opettajansa Pirkko Lehtonen.

Jarkko Laineen koulu

Tiuraniemen mukaan Normaalikoulussa Laineen tuotanto voidaan tuoda tutuksi oppilaiden lisäksi myös opetusharjoittelijoille.

- Jos saisin päättää, niin minusta koulun nimi pitäisi muuttaa Jarkko Laineen kouluksi.

Pirkko Tiuraniemi sanoo, että Jarkko Laine oli jo runoilijanuransa postmodernein suomalainen runoilija kautta aikojen, hän oli enemmän edellä aikaansa kuin arvattiinkaan.

Merkittävin suomalainen runoilija

Tapani Kinnunen jakaa Pirkko Tiuraniemen käsityksen Laineen merkityksestä ja ilmoittaa ykskantaan, että Laine on merkittävin suomalainen runoilija.

Kinnusen runoihin Laine on vaikuttanut paitsi tuotannollaan, myös käytännöllisessä mielessä toimiessaan Kinnusen kahden teoksen toimittajana.

Tapani Kinnunen muistelee, että siinä vaiheessa, kun Kinnunen ja kumppanit alkoivat touhuta omaa runoliikettään Turussa, Laine halusi pysytellä omissa oloissaan ja suhtautui penseähkösti nuorempien kohkuuseen. Hän kuitenkin muutti käsitystään tutustuttuaan tuotantoon.

Jarkko Laine on päätynyt Kinnusen runoihin myös hahmona, tällainen runo on esimerkiksi Pyhäkoulu kokoelmassa Englantilainen keittiö.

- Runo syntyi kun Jarkko Laine oli vielä hyvissä voimissa, mutta ilmestyi vasta hänen kuolemansa jälkeen, Kinnunen muistelee.

Turkulainen ja universaali

Pirkko Tiuraniemi sanoo haluavansa herätellä myös yliopiston kirjallisuustieteen laitosta tutkimaan Lainetta ja myös muuta turkulaisrunoutta. Esimerkiksi Jarkko Laineen opettajien haastattelu olisi erinonomaisen tärkeä rupeama.

Tiuraniemi toivoo, että matinean kautta Jarkko Laineen ennakkoluulottomuus ja hänen runoutensa huikeat perspektiivit koskettaisivat myös nuoria oppilaita.

- Meidän koulumme on myös kansainvälinen koulu ja Jarkko Laine jos kuka toi kansainvälisen runouden suomalaiseen tuotantoon.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi