Hyppää sisältöön

Poliisi ja raja eivät innostu vihjepalkkioista

Metsästysasioihin erikoistunut poliisi ja rajavartija eivät innostu kansanedustaja Tanja Karpelan esityksestä salametsästyksen vihjepalkkiojärjestelmästä. Naapurisopu saattaa painaa enemmän kuin palkkiorahat varsinkin pienillä paikkakunnilla.

Kuva: YLE / Heikki Rönty

Keskustan kansanedustaja Tanja Karpela ehdottaa vihjepalkkioita salametsästyksen paljastamiseksi. Karpela kirjoittaa internet-sivuillaan, että riittävän suuri vihjepalkkio ylittäisi vaikenemisen muurin.

Karpelan mielestä salametsästys rehottaa laaja-alaisesti ja se on osin hyvinkin ammattimaista toimintaa, eikä nykyinen laki pure siihen. Tuntuva vihjepalkkiojärjestelmä ylittäisi Karpelan mukaan vaikenemisen muurin.

- Vihjepalkkio toimisi ennaltaehkäisevästi. Sen tulee olla niin tuntuva, että vihjeitä saataisiin.

Poliisi empii, rajavartija epäilee

Metsästysasioihin erikoistunut poliisi ja rajavartija eivät innostu Karpelan esityksestä.

Lapin poliisilaitoksen ylikonstaapeli Pertti Parikka epäilee, että naapurisovun säilyttäminen saattaa painaa enemmän kuin palkkioraha. Parikan mukaan vihjeitä ei ole tullut, vaikka niitä on voinut ilmoittaa nimettömänä.

Rajavartioston kapteeni Jouni Männistö ei usko vihjepalkkioiden voimaan, ellei kyseessä sitten ole tosi isot rahat.

- Se riippuu aika paljon palkkion suuruudesta, mutta en usko, että mitään valtavaa läpimurtoa siitä tulisi.

Pari vuotta sitten yksityinen luonnonystävä lupasi Sodankylässä muutaman tuhannen euron palkkion karhun salakaadon selvittävästä vihjeestä, mutta tulos oli laiha.

- Siinä on paljon pelissä varsinkin pienillä paikkakunnilla, jossa pitää jatkossakin elää sovussa naapureiden kanssa.

Männistö peräänkuuluttaakin palkkiorahan sijaan asennemuutosta.

- Suurin asia, mitä tarvitaan on asennemuutos, että oman käden oikeus ei kuulu länsimaiseen oikeuskäsitykseen. Se muutos tulee ymmärryksestä, että me emme ole enää yksin pienessä kaukaisessa Lapissa vaan me elämme matkailusta ja luonnon monimuotoisuus on aiempaa tärkeämpi asia.