Webbikamera on helppo kaapata

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi keskiviikkona tuomion Habbo Hotelli -virtuaalivarkausjutussa. Tuomitut olivat muiden rikosten lisäksi ottaneet vakoiluohjelmalla haltuun uhriensa webbikameroita. Viestintävirastosta muistetaan yksi vastaavanlainen tapaus, jossa suomalaistekijä oli sekaantunut webbikameravakoiluun.

Kotimaa
Miniläppäri
Yle

Tietoturvayksikkö CERT.FIn päällikkö Erka Koivunen kertoo, että ulvilalainen mies oli kehittänyt vakoiluohjelman brittiläiselle rikoskumppanille. Tekijät jäivät kiinni sattumalta. Tuomio luettiin Koivusen mukaan vuonna 2008 Porin käräjäoikeudessa.

- Kyllähän tässä oli kyse myös tekijöiden amatöörimäisyydestä. Toisen tekijän koneelta löytyi tarkat lokitiedot, joiden perusteella saatiin todisteet rikoksista, Koivunen sanoo.

Viestintäviraston tietoturvayksikköä vetävä Koivunen sanoo, että tähän mennessä webbikameroiden haltuunottovarkauksia ei ole Suomessa juurikaan ilmennyt. Paniikkiin ei siis ole syytä, mutta rikokset voivat yleistyä. Maailmalla niitä on tullut vastaan jonkin verran.

Webbikameran haltuunotto ei vaadi suurta teknistä taitoa

Poliisille tapaukset ovat usein vaikeita tutkia. Käytännössä uhrien webbikameroiden haltuunotto ja niillä vakoilu ei välttämättä vaadi suurta teknistä taitoa.

- Haittaohjelman saa ujutettua uhrien tietokoneille helposti. Ammattimaiset vakoilijat käyttävät webbikameroiden haltuunottamista varmasti esimerkiksi teollisuusvakoilussa. Autoritääriset hallinnot puolestaan pystyvät webbikameramurroilla helposti saamaan valokuvan nimettöminä esiintyvistä vastustajistaan, Koivunen toteaa.

Asiantuntija: Käyttämättömät webbikamerat peittoon

Viestintäviraston CERT.FI-yksikön päällikkö Koivunen pitää valitettavana, että nykyään on hankala löytää kannettavia tietokoneita, joissa ei ole nettikameraa.

- Itse olen poistanut nettikamerat kaikista niistä kannettavistani, joissa en kameraa aivan välttämättä tarvitse. Hyvä keino on myös peittää kamera jollakin lapulla ainakin silloin, kun sitä ei käytä, Koivunen sanoo.

Koivunen myös suosittaa pitämään tietokoneen virus- ja haittaohjelmatorjunnan päivitettynä. Näin haittaohjelmien pääseminen koneelle vaikeutuu.

- Vanha sääntö on, että kun haittaohjelma on koneelle päässyt, silloin peli on menetetty, Koivunen summaa.

Lähteet: Yle Satakunta