VG: Kuljetuskoneen turma Ruotsissa ei johtunut teknisestä viasta

Maaliskuussa tapahtunut Hercules-kuljetuskoneen putoaminen Ruotsin vuoristoseudulla ei johtunut teknisestä viasta. Norjalainen VG-lehti on haastatellut tutkimuskomission johtajaa.

Ulkomaat

Turmaa tutkii niin ruotsalainen kuin norjalainenkin tutkijaryhmä. Norjalaisryhmän johtaja Per Egil Rygg kertoo lehdelle, etteivät tutkijat ole löytäneet mitään, mikä viittaisi koneen pudonneen teknisen vian takia.

Vaikka tutkijat eivät ole löytäneet koneen lentotietoja ja ohjaamon keskusteluja tallentaneita "mustia laatikoita", Rygg on vakuuttunut, ettei kyseessä ollut tekninen vika. Hän ei haastattelussa halunnut arvuutella muita mahdollisia turman syitä.

Norjan ilmavoimien uusin C-130 Hercules -kuljetuskone katosi tutkasta, kun se oli laskeutumassa Kiirunan lentokentälle. Putoamispaikka on lähellä Ruotsin korkeinta huippua, Kebnekaisea.

Koneen jäännöksiä on koottu Kiirunan lentokentälle perustettuun tutkimuskeskukseen. 40 tonnia painaneesta koneesta on löydetty osia runsaat kahdeksan tonnia.

Kaikki viisi koneessa ollutta ja turmassa menehtynyttä miehistön jäsentä on löydetty ja tunnistettu.

Turman maastotutkimukset vuoristossa keskeytetään huomisesta perjantaista alkaen, koska lumen sulaminen tekee pääsyn turmapaikalle mahdottomaksi.

Lähteet: Yle Uutiset