Iranilaisopiskelijat osoittavat mieltään Hamasin puolesta

Teheranissa iranilaisopiskelijat ovat päiväkausia osoittaneet mieltään Hamasin puolesta. Kovan linjan islamilaiset opiskelijat ovat arvostelleet niin länttä kuin arabimaita. Mielenosoitukset ovat johtaneet kahakointiin.

Ulkomaat

Jordanian suurlähetystölle kokoontuneet opiskelijat vaativat lähetystön sulkemista.

- Häpeä teille jordanialaisille pettureille! Mielenosoittajat huusivat ja heittelivät kengillä poliiseja, jotka olivat tulleet hajottamaan mielensosoituksen.

Vapaaehtoisia värvätään

Sadat opiskelijat rauhoittuivat vasta, kun Iranin uskonnollisen johtajan ajatolla Ali Hamenein edustaja pyysi heitä lopettamaan mellakoinnin. Opiskelijoita raivostuttaa, etteivät Jordania ja Egypti ole riittävän kovasanaisesti tuominneet Israelin hyökkäystä Gazaan. Sekä Egypti että Jordania ovat allekirjoittaneet Israelin kanssa rauhansopimuksen. Opiskelija-aktivistit ovat antaneet edustustoille määräajan, jonka kuluessa niitten tulee tuomita Israel tai opiskelijat valtaavat lähetystöt kuten vuonna 1979, jolloin Teheranissa vallattiin Yhdysvaltain lähetystö. Tiistaina aktivistit tunkeutuivat Britannian lähetystön alueelle.

Iranissa on myös alettu värvätä vapaaehtoisia itsemurhaterroristeiksi Israeliin. Värvääjien mukaan jo tuhansia vapaaehtoisia on ilmoittautunut. Uskonnollinen johtja Ali Hamenei on allekirjoittanut määräyksen, jonka mukaan jokainen palestiinalaisia puolustaessaan kuollut on marttyyri.

Myös Nobel-palkittu mielenilmausten kohteena

Iranin hallitus on sulkenut uudistumielisen iranilaisen lehden Kargozaranin sen takia, että lehti julkaisi kirjoituksen, jossa moitittiin Hamasia Israelin provosoimisesta sotaan. Italialaisen vaateketjun Benettonin kauppa Teheranissa on sytytetty tuleen - ääri-islamilaisten mukaan siksi, että Benetton on osa sionististista verkostoa. Myös vuonna 2003 Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Shirin Ebadin kodin edustalla on osoitettu mieltä. Mielenosoitttajat syyttelivät Ebadia Yhdysvaltain ja Israelin tukijaksi. Iran rahoittaa Hamasia.

Lähteet: Reuters, AP, AFP