Apartheidin vastaisen liikkeen kärkinainen kuoli

Etelä-Afrikan nimekkäimpiin apartheidin vastustajiin kuulunut Helen Suzman on kuollut.

Helen Suzman vierailulla koulussa Soweton koulussa Johannesburgissa 8. elokuuta 1986. Kuva: Reuters-TV

Suzman puhui voimakkaasti maansa rotuerottelupolitiikkaa vastaan jo aikana, jolloin kriitikkojen joukossa oli vain vähän valkoisia.

Suzaman oli maansa parlamentin pitkäaikaisin jäsen. Hän vetäytyi politiikasta 36 vuoden jälkeen vuonna 1989.

Suzman piti parlamentissa kiihkeitä puheita, joille hän sai harvoin kannatusta muilta kansanedustajilta. Mustilla ei apartheidin aikana ollut asiaa parlamenttiin. Hän oli myös ensimmäinen kansanedustaja, joka kävi tapaamassa mustien johtajaa Nelson Mandelaa tämän pitkän vankeuden aikana.

90-vuotispäivänään antamassaan haastattelussa Suzman sanoi, että hänellä oli ollut loistava tilaisuus käyttää parlamenttia näyttämönä herättääkseen maailman näkemään, mitä Etelä-Afrikassa oli tekeillä.

Apartheidin kaaduttua Suzman jatkoi hallinnossa näkemiensä puutteiden arvostelua. Hän oli tyytymätön siihen, ettei hallitus pyrkinyt kyllin tehokkaasti nujertamaan aidsia, rikollisuutta ja työttömyyttä.

Suzman sai uraauurtaneesta työstään runsaasti kiitoksia ihmisoikeusjärjestöiltä. Britannia myönsi hänelle damen aateliarvon, joita on harvoin annettu ulkomaalaisille. Hänellä oli 27 yliopiston kunniatohtorius, ja hänet myös nimettiin kahdesti Nobelin rauhanpalkinnon saajaehdokkaaksi.

Kotonaan Johannesburgissa kuollut Suzman oli 91-vuotias. Hän sanoi elämästään, että se oli ollut pitkä, kiinnostava ja ajoittain raivostuttava mutta ei milloinkaan tylsä.