1. yle.fi
  2. Uutiset

Äyräpää-palkinto Seppo Ylä-Herttualalle

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala saa Lääkäriseura Duodecimin tämänvuotisen Matti Äyräpään palkinnon. Kuopion yliopistossa työskentelevä Ylä-Herttuala on sydän- ja verisuonitautien ja aivosyövän geeniterapian sekä virusvälitteisen geeninsiirtoteknologian pioneeri ja alansa eturivin tutkijoita maailmalla.

Kotimaan uutiset
Vasemmalla Seppo Ylä-Herttuala, keskellä LT Anu Sandmair ja oikealla emeritusprofessori Matti Vapalahti tutkivat geenisiirron tuloksia.
Vasemmalla Seppo Ylä-Herttuala, keskellä LT Anu Sandmair ja oikealla emeritusprofessori Matti Vapalahti tutkivat geenisiirron tuloksia.Kuopion yliopisto

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan johdolla tehtiin muun muassa ensimmäinen geeninsiirto Pohjoismaissa ihmisen pahanlaatuiseen aivokasvaimeen vuonna 1995.

Ylä-Herttualan pisimmälle edennyt geenisovellutus on aivokasvaimen hoitoon kehitetty geenihoitovalmiste, jolla on tähänastisissa tutkimuksissa kyetty lähes kaksinkertaistamaan potilaiden jäljellä oleva elinaika nykyisiin standardihoitoihin verrattuna.

Matti Äyräpään palkinnon arvo on 20 000 euroa ja se myönnetään vuosittain menestyksellistä tutkimustyötä aktiivisesti tekevälle suomalaiselle lääkärille.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi