1. yle.fi
  2. Uutiset

Thaimaassa tuhoisa tulipalo yökerhossa - kaksi suomalaista pelastui

Thaimaassa Bangkokissa uudenvuoden yönä sattuneessa tuhoisassa yökerhon tulipalossa on kuollut ainakin 61 ihmistä ja loukkaantunut yli 200. Loukkaantuneiden joukossa on kaksi suomalaista turistia. Suomalaisten lisäksi loukkaantuneiden matkailijoiden joukossa on australialaisia, hollantilaisia ja japanilaisia.

Ulkomaat
Palomies tutkii palon tuhoja.
Rungroj Yongrit / EPA

Viranomaistietojen tietojen mukaan loukkaantuneita ulkomaalaisia olisi 35.

Yökerhossa olleiden suomalaisten Petri Vuohenojan ja Pasi Haataisen mukaan palo sai alkunsa yökerhon katossa olevasta pyrotekniikasta. Toinen suomalainen sanoo haistaneensa propaanin hieman ennen tulen leimahdusta.

Suomalaisten mukaan kolmikerroksinen yökerho oli tupaten täynnä ja paikalla oli noin tuhat asiakasta, joista suurin osa paikallisia. Ulkomaalaisia oli asiakkaista vain kourallinen. Miehet eivät tiedä, oliko yökerhossa muita suomalaisia.

Pasi Haatainen oli kellarikerroksen wc-tiloissa palon alkaessa.

- Olin juuri pesemässä käsiä, kun alakertaan ryntäsi porukkaa huutamaan, että fire, fire, hän kertoo YLE Uutisille Bangkokista.

Haataisen mukaan kaikki kävi nopeasti: sähköt menivat poikki, ravintola pimeni ja yhtäkkiä ilma oli täynnä savua. Ihmiset kiljuivat ja pyörtyilivät ja heitä tippui yläkerrasta portaikkoa pitkin wc-kellariin. Jotkut yrittivät nousta kellarista yläkertaan, mutta he pyörtyivät samantien. Ainoat valot tulivat kännyköistä, ja ihmiset joutuivat paniikkiin.

Kellarista oli ainoastaan yksi ulospääsy, ja se johti yläkertaan savuun ja myrkkykaasuihin. Haatainen kertoo, että yksi mies yritti rikkoa kattoa kepillä, jolloin tuli ja muovinen haju pääsivät sisään kellariin.

- Silloin päätin, että tänne en jää. Otin paidan pois päältä ja kastelin sen vedellä vessanpöntössä. Laitoin paidan naaman eteen ja juoksin portaikkoa täysillä ylös suoraan savuun ja tulimereen, ja siitä 5-10 metriä ulko-ovelle. Pääsin ulos ja käsitin, että jälkeeni ei tullut ulos enää ketään muita. Kellariin jäi 30-40 henkeä ja he taisivat kuolla sinne, Haatainen kertaa tapahtumia.

Yläkerrassa ollut Petri Vuohenoja pelastautui ikkunasta. Ulkona hän näki, kuinka koko rakennus oli ilmiliekeissä.

Molemmat suomalaiset kertovat selvinneensä palosta yllättävän pienillä vammoilla.

- Olemme priimakunnossa siihen nähden, miten muille kävi, miehet kertovat.

Haatainen sai palovammoja toiseen käteen, olkapäähän ja selkään. Sairaalassa hänet paikattiin muutamilla tikeillä. Vuohenoja joutui hengittämään myrkkykaasuja ja on vielä keskiviikkonakin yskinyt mustaa köhää keuhkoistaan. Maanantaina Bangkokiin saapuneet miehet aikovat jatkaa lomaansa Thaimaassa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi