Savonia-kirjallisuuspalkinto Anna Krogerukselle

Vuoden 2009 Savonia-kirjallisuuspalkinto on myönnetty kirjailija-dramaturgi Anna Krogerukselle teoksesta Kuin ensimmäistä päivää. Teos on ensimmäinen palkittu näytelmäteksti Savonia-palkinnon 20-vuotisessa historiassa.

kulttuuri

Krogeruksen näytelmä ottaa kantaa nykypäivän kipeisiin asioihin, kuten vanhusten ja pätkätyöläisten asemaan, mutta huumoria unohtamatta, Savonia-raati perustelee. Näytelmä sai kantaesityksensä Kajaanin kaupunginteatterissa alkuvuodesta 2008.

Anna Krogerus on syntynyt Kuopiossa vuonna 1974. Hänen aiempia näytelmiään ovat muun muassa Rakkaudesta minuun ja Heikko esitys!. Krogerus toimi tämän vuosikymmenen alussa uuden draaman pilottiprojektin KOM-tekstin päädramaturgina. Tätä nykyä hän työskentelee Kajaanin Kaupunginteatterin kirjailija-dramaturgina.

Kuopion kaupungin Savonia-palkinto myönnetään savolaissyntyiselle tai Savossa vaikuttaneelle kirjailijalle lähimmän vuoden aikana ilmestyneestä teoksesta. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Palkinto jaetaan aina 2. tammikuuta Aapelin päivänä. Kuopiossa elänyt kirjailija Simo Puupponen käytti nimimerkkiä Aapeli.

Lähteet: YLE Uutiset