Lääkärit joutuvat kilpailemaan netissä

Yksityisten lääkäriasemien suosio ja potilaan mahdollisuus valita oma lääkärinsä on ajamassa lääkärit uudenlaiseen kilpailutilanteeseen.

Kotimaa
Lääkäri tietokoneella.
YLE

Lähikuukausina avautuu internetiin palvelu, josta hoitoa tarvitseva voi valita itselleen yksityislääkärin potilaiden ja lääkärikollegoiden antaman arvioinnin perusteella. Lääkäriliitto pelkää kilpailun asettavan lääkärit sattumanvaraisen arvostelun alaiseksi.

Näillä näkymin maaliskuussa avautuu Hyvalaakari.fi-nettisivusto, josta hoitoa tarvitseva voi vertailla yksityislääkäreitä paitsi muodollisen pätevyyden ja kokemuksen, myös potilaiden palautteen ja lääkärikollegojen antamien suositusten perusteella. Lääkärit rankataan osaamisalueittain arvosteluluasteikolla yhdestä viiteen.

- Kun lääkärillä on riittävästi työkokemusta ja koulutusta ja jonkin verran myönteistä potilaspalautetta, hänellä voi olla kaikissa osaamisalueissa vaikkapa kolme tähteä. Päästäkseen neljään-viiteen tähteen hänellä on oltava runsaasti suosituksia kollegoilta ja kiitosta potilailta, kertoo toimitusjohtaja Pia Koivu nettipalvelun taustalla olevasta Kvalion Oy:stä.

Terveydenhuollon ja liike-elämän ammattilaisten omistama Kvalion on kiinnostunut laajentamaan palvelua myöhemmin myös työterveyshuollon ja julkisen sektorin lääkäreihin. Tekeillä oleva lakiuudistus vahvistaa ihmisten valinnanvapautta myös julkisessa terveydenhuollossa.

Lääkäriliitto kieltäytyi yhteistyöstä

Lääkäreiden ammattijärjestöä Lääkäriliittoakin kysyttiin mukaan laatimaan arvioinnin perusteita, mutta järjestö kieltäytyi yhteistyöstä Kvalionin kanssa.

- Ongelmana nähtiin se, kuinka luotettavaa arviointitieto on. Se voi olla hyvin satunnaisesti kerättyä. Emme myöskään nähneet hyväksi sitä, että arvioidaan, onko kyseessä yhden vai viiden tähden lääkäri, lliiton koulutusjohtaja Hannu Halila kertoo.

Nettipalvelun vetäjä vastaa kritiikkiin sanomalla, että kyseessä on aidosti potilaan hyödyksi toimiva työkalu.

- Yksi ortopedi on hyvä hoitamaan selkäongelmia. Toinen on polvien ekspertti. Silloin on hyväksi jo se, että potilas osaa mennä oikenlaisen ortopedin vastaanotolle. Tämän palvelun avulla hän osaa sen lisäksi mennä suoraan parhaan mahdollisen ortopedin hoidettavaksi, toimitusjohtaja Pia Koivu sanoo.

Epäreilu arvostelu pelottaa

Nettipalvelun käyttämisestä maksaa potilas. Lääkäreille esilläolo on ilmaista ja vapaaehtoista. Lääkäriliiton koulutusjohtaja Hannu Halila kuitenkin arvioi, että poisjääminen saatetaan tulkita epäonnistumiseksi. Pelkona on, että kehut tulevat sukulaisilta ja kavereilta.

- Lääkäri, joka hyvinkin voisi olla potilaiden arvostama, voi jäädä ilman myönteistä palautetta potilailta ja kollegoilta. Jopa ammatinharjoittamisen edellytykset voivat silloin heiketä, Halila sanoo.

Lääkärien julkisen arvioinnin taustalla on se, että suomalaisten lääkärikäynneistä vuosi vuodelta suurempi osuus suuntautuu yksityisille lääkäriasemille. Muissa maissa esimerkkejä vastaavanlaisista palveluista on niin runsaasti, että Lääkäriliiton mukaan ensimmäisen lääkäreitä rankkaavan yrityksen ilmestyminen Suomen markkinoille oli vain ajan kysymys.

Lähteet: YLE Uutiset / Sakari Silvola