1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taivaalla lentäneet tulipallot lentäviä lyhtyjä? - Katso video

Taivaalla lentävät tulipallot ovat herättäneet hämmästystä eri puolilla Suomea. Turvatekniikan keskuksen (Tukes) mukaan lentävät valopallot vaikuttaisivat olevan niin sanottuja lentäviä lyhyjä, joita käytetään esimerkiksi Thaimaassa.

Keskellä ylhäällä näkyvä valopiste on yksi Kouvolan taivaalla näkyneistä tulipalloista. Kuva: Harri Kiri

Tukesin yli-insinööri Harri Roudasmaa sanoo, että valoilmiöt vaikuttavat juuri lentäviltä lyhdyiltä, koska "valopallot" lentävät varsin rauhallisesti. Pallojen lento kestää muutamia minuutteja. Roudasmaan mukaan kyseessä ei ainakaan ole ilotulite.

Suurehkot, kuumailmapalloa muistuttavat, tulipesäkkeellä varustetut lyhdyt kohoavat palaessan korkealle ilmaan ja liikkuvat ilmavirtojen mukana. Lyhdyt voivat kohota jopa kahden kilometrin korkeuteen.

Myös Kymenlaakson pelastuslaitoksen palopäällikkö Jukka Ruuskanen uskoo teoriaan lentävästä lyhdystä.

- Luulen, että se osuisi aika hyvin yksiin. Lyhtyhän voi nousta aika korkealle ja näkyä hyvinkin kauas tietyn ajan.

Ruuskasen mielestä lyhdyt voivat kuitenkin aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

- Väärinkäytettynä riski on suuri, etenkin jos lyhty lähetetään paikasta, josta se voi mennä rakennuksiin, vaikka kerrostalon parvekkeelle, tai muuhun syttyvään kohteeseen. Lyhty palaa myyjän esitteen mukaisest 15-20 minuuttia ja jos lyhdyn lähetys epäonnistuu, niin lyhty voi sytyttää tulipalon.

- Onhan lyhty hienon näkönen. Ja jos se lähetetään oikeasta paikasta tai ohjataan ohjeen mukaisesti siimalla, niin riskejä ole.

Valopallohavaintoja eri puolilla Suomea

Muun muassa Voikkaan taivaalla havaittiin torstai-illalla useita kirkkaita tulipalloja.

- Liekehtiviä palloja lensi toistakymmentä kappaletta Voikkaan keskustan yli reilun 5 minuutin aikana, kertoo kouvolalainen Harri Kiri havainnoistaan.

Niin ikään Meri-Lapissa Ylitorniolla tehtiin torstai-iltana havaintoja taivaalle ilmestyneistä valopalloista. YLEn Radio Perämeren saamien yhteydenottojen mukaan kirkkaita palloja oli ollut taivaalla toistakymmentä ja ne olivat liikkuneet säännöllisessä muodostelmassa pysähtyen välillä paikoilleen.

Yksi silminnäkijöistä kertoi ilmoittaneensa asiasta aluelennonjohtoon ja puolustusvoimille. Ilmavoimien valvontajärjestelmässä ei ole havaittu mitään poikkeavaa.

Ursan meteorijaoston vetäjän Marko Toivosen mukaan on epätodennäköistä, että valoilmiö olisi ollut meteoriittiparvi. Meteoriittiparvia näkyy tähän vuodenaikaan usein kirkkaina tähdenlentoina. Parvia on liikkeellä kolme kertaa vuodessa. Toivosen mukaan valoilmiö voi olla peräisin satelliiteistä, lentokoneista tai vaikkapa armeijän räjähdyskokeista