Israel saartoi Gazan kaupungin

Israelin joukot ovat saartaneet Gazan kaupungin ja hallitsevat kaupunkiin johtavia pääteitä.

Ulkomaat
Israelin maajoukkoja siirtymässä myöhään illalla 3. tammikuuta.
Israelin maajoukkoja siirtymässä maantiellä lähellä Gazan ja Israelin rajaa myöhään illalla 3. tammikuuta.Reuters-TV

Joukkojen etenemistä tahdittavat aluetta ravistelevat räjähdykset.

Israelin joukot ja Hamasin taistelijat ovat myös tulittaneet toisiaan. Raskaimmat taistelut on käyty Gazan kaistaleen pohjoisosassa Jabalian ja Beit Lahian lähellä.

Israelin ilmahyökkäyksissä ja taisteluissa on sunnuntaina kuollut ainakin 12 palestiinalaista, joista osa on siviilejä. Lisäksi viisi ihmistä kuoli räjähdyksessä Gazan kaupungin ostosalueella.

Israelin puolustusministerin Ehud Barakin mukaan Israel aikoo laajentaa ja voimistaa hyökkäystään Gazaan niin pitkään kuin on tarpeellista.

- Operaatio ei ole helppo eikä yksinkertainen, Barak sanoi tiedotusvälineille ennen Israelin hallituksen kokousta.

EU lupaa hätäapua Gazaan

Euroopan unioni on luvannut kolme miljoonaa euroa hätäapua palestiinalaisille. Apupaketti sisältää ruokaa, telttoja ja lääkkeitä ja se kuljetetaan perille YK:n avulla.

EU:n humanitaarisen avun komissaari Louis Michel sanoo, että alueen tilanne pahenee päivä päivältä ja pyytää Israelia päästämään avun perille.

Viime vuonna EU avusti palestiinalaisalueita 73 miljoonalla eurolla. 56 prosenttia avusta käytettiin Gazan kaistaleella.

Lentolehtiset kehottivat pakenemaan

Aiemmin päivällä Israel pudotti Gazaan lentolehtisiä, joissa se kehotti kaupungin asukkaita pakenemaan kodeistaan.

Lentolehtisten mukaan Israelin puolustusvoimien täytyy vastata Gazan alueelta tehtyihin terrori-iskuihin toimimalla alueen sisällä. Lentolehtisissä gazalaisia pyydettiin poistumaan alueelta. Silminnäkijöiden mukaan lentolehtisiä pudotettiin joka puolelle Gazan kaupunkia.

Aiemmin lauantaina Israelin tykistö tulitti Gazan kaistaletta. Silminnäkijöiden mukaan tykistöhyökkäys aiheutti Gazan kaupungissa suuren räjähdyksen.

Israel on koonnut maajoukkojaan Gazan rajalle. Ilmaiskut Gazaan ovat kestäneet jo viikon.

Lähteet: Reuters, AP, AFP