Kotimainen mailateollisuus vaikeuksissa

Forssalainen Heritage Wood Specialities kehittelee kuitenkin edelleen uusia tuotteita, kuten maalinvahdin komposiittimailoja. Niin ikään forssalainen valmistaja tekee nyt jo harvinaistuneita puumailoja kiekkoharrastajille.

jääkiekkomaila
Kaksi poikaa pelaa jääkiekkoa luistinradalla.
Pentti Palmu/YLE

Uusien jääkiekkomailojen kehittäminen vaatii suuria rahoja ja vaativaa materiaaliosaamista. Forssassa kehitetään kuitenkin edelleen huippupelivälineitä, vaikka aineelliset resurssit eivät ole suurten kanadalaisten mailatehtaiden luokkaa.

Teuvo Ovaskainen Heritage Wood Specialities uskoo lisäksi omaan paikkaansa suurten rinnalla, vaikka kiekkomailojen rahoittajat ja omistajat ovatkin nyt muualla kuin Suomessa, etupäässä Pohjois-Amerikassa. Ovaskaisen mukaan tästä syystä suomalaiset alihankkijat joutuvat sopeutumaan omistajien vaatimuksiin lyhyellä aikajänteellä.

Juuri nyt suomalainen jääkiekkovarusteteollisuus on suuressa murroksessa ja supistustumisen vaiheessa.

Suomalaisista mailanvalmistajista Nike Bauer hockiestic lopetti keväällä tuotantonsa Forssassa. Monteal on myyty ja toimii pienimuotoisesti Padasjoella. Lisäksi Reebokissa eli entisessä Kohossa käydään parhaillaan yt-neuvotteluja.

Lähteet: YLE Häme