1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Taistelu Akropoliin ryöstetyistä aarteista jatkuu

Kreikkalaiset jatkavat taistelua Parthenonin marmoreista. Ateenan Akropoliista 1800-luvulla Lontooseen vietyjen marmoreiden palauttamista ollaan toivottu Kreikassa jo pitkään. Tähän asti erityisesti Lontoossa sijaitseva British Museum on eri syihin vedoten kieltäytynyt palauttamasta niitä.

Ulkomaat
Partheonin temppeliä Ateenassa
YLE

Kyse on Euroopan tärkeimpään kulttuuriperintökohteeseen kuuluneista yli 4 000 taide-esineestä, jotka Kreikka haluaisi ensi vuonna avattavaan uuteen Akropolis-museoon.

Akropolis on yksi Euroopan suosituimmista nähtävyyksistä, jossa vierailee joka viikko kymmeniätuhansia ihmisiä.

Lontoolaismuseon kantaa ei ole hetkauttanut edes se, että useiden 2000-luvulla tehtyjen mielipidemittausten mukaan enemmistö Britannian kansalaisista kannattaa veistosten palauttamista Kreikkaan.

Panthenonin marmorit ovat puhuttaneet jo vuosikausia kulttuuri-, tiede ja poliittisia piirejä. Ateenaan palauttamista on vaadittu kansainvälisesti ja eritysesti Kreikassa ensimmäisen kerran jo sen itsenäistymisen jälkeen vuonna 1833. Mm. Kreikan pääministeri Kostas Karamanlis on sanonut, että uuden museon myötä Kreikalla on oikeus saada marmorit takaisin.

Suomeenkin toimikunta marmoreiden palauttamiseksi

Suomeenkin ollaan perustamassa lähiaikoina toimikunta, jonka tehtävänä on toimia marmoreiden kotiin palauttamisen hyväksi.

- Kysymys marmoreiden palauttamisesta on ajankohtainen ja ennen kaikkea moraalinen, Helsingin yliopiston Kreikan kielen ja kirjallisuuden professori Mika Kajava sanoo.

Panthenionin marmorit siirrettiin British Museumiin, kun niiden kaupallinen hyödyntäminen oli soittanut mahdottomaksi vuonna 1817. Marmorit kuljetutti Englannin suurlähettiläs lordi Elgin, jonka sanotaan käyttäneen hyväkseen lahjontaa ja kiristystä saadakseen marmorit Englantiin.

Britannian hallitus ja maan museoviranomaiset ovat pitkään vakuuttaneet, että lordi Elgin toimi laillisesti. Britannian mukaan marmoreiden kunto olisi ilmansaasteiden vuoksi huonontunut entisestään Akropoliin kukkulalla, jos niitä ei olisi siirretty Lontooseen.

Akropoliin alueen suurimpina haasteina ovatkin olleet viime vuosikymmeninä ilmansaasteiden vaikutukset ja väärin tehdyt korjaustyöt. Ateenassa katsotaan tosin, että uusi ja nykyaikainen museo tuo ratkaisun teosten säilytys- ja konservointiongelmiin - kunhan marmorit ensin saadaan palautettua Lontoosta.

Lähteet: YLE Uutiset / Jari Niemelä

Lue seuraavaksi