Gazan kaupungissa ensimmäiset rajut taistelut

Gazan kaupungissa on maanantaina käyty ensimmäiset rajut taistelut. Aiemmin taistelut ovat keskittyneet kaupungin ulkoreunamille.

Ulkomaat
Israelin armeijan miehistönkuljetusajoneuvo etenemässä Gazan kaupungin laidalla
EPA / Kobi Gideon

Uutistoimisto AFP:n mukaan silminnäkijät kertovat raskaasta tulitaistelusta kaupungin itäosassa. Israelin armeija on vahvistanut, että sen joukot ovat käyneet kiivaita taisteluja alueella.

Israel on tiukentanut otettaan Gazan kaistaleesta. Uutistoimisto AFP:n mukaan Israelin sotilaat ovat pidättäneet kymmeniä Hamasin jäseniä.

Sekä ilma- että maavoimien hyökkäykset ovat jatkuneet, eikä Israel ole myöntynyt Euroopan johtajien pyyntöihin tulitauosta. Israelin poliisin mukaan Hamas on myös jatkanut raketti-iskujaan eteläiseen Israeliin. Poliisin mukaan raketteja on ammuttu yli 20 eilisillasta lähtien.

Israelin joukot ja Hamasin taistelijat ovat ottaneet yhteen useilla rintamilla Gazan kaistaleella. Uutistoimisto AFP kertoo, että israelilaissotilaat etenivät aamuun mennessä Gazan kaupungin liepeille. Alueen palestiinalaisasukkaat ovat paenneet tai piiloutuneet tulitusta maataistelujen toisena yönä.

Gazan sairaalalähteet ovat kertoneet useista siviileihin kohdistuneista hyökkäyksistä. Pelkästään yhdessä iskussa kaupungin lähellä sijaitsevassa pakolaislerissä kerrotaan kolmentoista saman perheen jäsenen saaneen surmansa. Kaksi muuta iskua Gazan kaupungin liepeillä vaativat viiden lapsen hengen, kertoo AFP.

Gazassa on terveysviranomaisten mukaan kuollut maanantaina 50 palestiinalaista, joista 12 lapsia.

Israelin armeija kertoo ilmavoimien iskeneen 130 kohteeseen Gazassa maanantain vastaisena yönä. Myös Israelin laivasto on tulittanut etelästä pohjoiseen johtavia pääteitä.

Gaza katkaistu kahtia

Israel on kertonut yhden sotilaansa kaatuneen sunnuntaina ja 19:n muun haavoittuneen.

Israel on panssarivaunuillaan katkaissut Gazan kaupungin ja Gazan alueen pohjoisosan muusta osasta kaistaletta estäen Hamasia kuljettamasta aseita, huoltotarvikkeita ja taistelijoitaan etelästä.

AFP:n valokuvaaja kertoi Israelin hävittäkoneiden pommittavan kohteita eteläisessä rajakaupungissa Rafahissa.

Kiivaita yhteenottoja kerrotaan käydyn myös Gazan pohjoisten kaupunkien Beit Lahiyan, Beit Hanunin ja Jabaliyan seudulla.

Yhteensä ainakin 555 palestiinalaista on kuollut joulukuun 27. päivän jälkeisessä Israelin hyökkäyksessä. Kuolleista noin 90 on lapsia. Yli kaksi ja puoli tuhatta ihmistä on loukkaantunut.

Israelin sotilasjohto valittaa Hamasin siirtävän taistelijoitaan asutuksen keskelle. Israelin kerrotaan tunkeutuneen Hamasin TV-kanavan taajuudelle ja vedonneen palestiinalaissiviileihin, etteivät nämä suostuisi Hamasin ihmiskilviksi.

Barak: Israelin tavoitteet Gazassa vielä saavuttamatta

Israelin puolustusministeri Ehud Barak sanoo hyökkäyksen Gazaan aiheuttaneen paljon vahinkoa Hamasille. Israel ei Barakin mukaan ole vielä kuitenkaan saavuttanut tavoitteitaan. Barak korosti Israelin radion haastattelussa maanantaina, että Israel jatkaa hyökkäystä kunnes läheiset Israelin taajamat ovat turvassa Hamasin iskuilta.

Barak antoi lausuntonsa joitakin tunteja ennen kuin Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn on määrä tavata Israelin johtajia. Sarkozy on viemässä Israelille ja Hamasille viestiä maailman vetoomuksista tulitauon puolesta.

Hamasin tärkeimpiin johtajiin kuuluva Mahmud Zahar taas julistaa islamistien voittoa Israelista. Zahar sanoi Al-Aqsa -televisiokanavalla maanantaina, että Hamas on etenemässä kohti voittoa, jos Jumala suo.

Zaharin lausunto on ensimmäinen Israelin aloitettua suurhyökkäyksensä Hamasia vastaan Gazassa joulun jälkeen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, DPA