Päihdeäideille suunnitellaan pakkohoitoa

Päihteitä ja lääkkeitä väärinkäyttäville, raskaana oleville naisille suunnitellaan pakkohoitoa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden tietojen mukaan asiaa pohtiva työryhmä esittelee raporttinsa helmikuussa ja raporttiin sisältyy ehdotus päihteiden väärinkäyttäjien tahdon vastaisesta hoitovaihtoehdosta.

Kotimaa
Rikkinäinen nukke lattialla
Arja Lento / YLE

Pakkohoito koskisi vain kaikkein vaikeimpia tapauksia. Työryhmä toivoo samalla, että vapaaehtoista hoitoa tulisi saada helpommin. Päihteitä käyttävien äitien vapaaehtoisesta hoidosta on hyviä kokemuksia. Pakkohoidon järjestäminen edellyttää myös sopivia hoitopaikkoja.

Suomessa syntyy vuosittain noin 3 000 lasta, jotka ovat altistuneet alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden väärinkäytölle. Näistä lapsista noin 600:lla on kehitysmuutoksia, kuten poikkeavat kasvonpiirteet, tavanomaista pienempi pää, kuulo- tai näkövamma, sydänvika tai muu vaikea kehitysvamma. Vanhempina heille ovat tavanomaisia sosiaalisen kehityksen ongelmat, oppimisvaikeudet, alhainen älykkyysosamäärä sekä puheen ja liikunnallisuuden hidas kehitys.

Päihdeäitien pakkohoito on jo käytössä Ruotsissa. Suomessa sitä on vastutettu sillä perusteella, että pakkohoidon mahdollisuus karkottaisi sitä pelkäävät äidit neuvoloista. On myös ajateltu, että äitien päihdeongelmat voidaan hoitaa, jos tavanomaisia hoitopaikkoja olisi riittävästi.

Lähteet: YLE Uutiset