1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Turkki palautti runoilija Nazim Hikmetin kansalaisuuden

Turkin nimekkäin nykyrunoilija Nazim Hikmet on saanut takaisin Turkin kansalaisuuden - 45 vuotta kuolemansa jälkeen.

kulttuuri

Turkki julisti Hikmetin maanpetturiksi ja vei häneltä kansalaisuuden vuonna 1959 hänen kommunistisen vakaumuksensa vuoksi.

Kotimaassaan hän ehti olla useita vuosia vankilassa, mikä mursi hänen terveytensä. Maanpaossa Hikmet otti Puolan kansalaisuuden ja asui muun muassa Prahassa ja Pariisissa. Hän kuoli vuonna 1963 Moskovassa, minne hänet on myös haudattu.

Testamentissaan hän toivoi pääsevänsä ikilepoon puun katveeseen kotikaupunkinsa hautausmaalle. Turkin hallituksen mukaan toive voidaan toteuttaa, jos Hikmetin perhe niin haluaa.

Hallituksen mukaan syitä, joiden vuoksi Hikmetille langetettiin 15 vuoden vankeustuomio, ei Turkissa enää pidetä rikoksina.

Symbolinen päätös ja sen perustelut heijastelevat Turkin haluja EU:n jäseneksi, mikä edellyttää siltä kansalaisvapauksia. Hikmetin teokset eivät ole olleet Turkissa kiellettyjä sitten vuoden 1965, mutta vielä pari vuotta sitten Turkin viranomaiset pidättivät nuorukaisen Hikmetin runon lukemisesta kirjallisuustunnilla koulussa. Viranomaiset epäilivät poikaa kumouksellisesta toiminnasta.

Viime vuosina vaatimukset Hikmetin kansalaisuuden ja virallisen maineen palauttamisesta ovat yltyneet. Niitä on esittänyt muun muassa Nobel-kirjailija Orhan Pamuk. Hikmetin teoksia on käännetty yli 50 kielelle. Suomeksi hänen runoistaan unnettaneen parhaiten Brita Polttilan suomentama rakkausruno Meristä kaunein.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, DPA, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi